[mk3] Czy oplaca sie kupic dane oswietlenie?
Moderatorzy: QQxQ, G0 Karcio, VIP
[mk3] Czy oplaca sie kupic dane oswietlenie?
Witam, jako ze za bardzo sie nie znam na oswietleniu chcialbym sie poradzic co byscie mi polecili do mojego golfa ;] (kolor srebrny metalik) narazie zainteresowaly mnie takie zestawy:
1
2
czy moze oplaca sie kupic taki zestaw z xenonami
3
albo moze ktos mi poleci jakis inny fajny zestaw z ringami? jak by dalo rade to moze z xenonami? ;> no z cena bez przesady tak do 1k ;] i czy taki zestaw z xenonem dalbym rade sam zamontowac? bo zwykle to raczej tak.
1
2
czy moze oplaca sie kupic taki zestaw z xenonami
3
albo moze ktos mi poleci jakis inny fajny zestaw z ringami? jak by dalo rade to moze z xenonami? ;> no z cena bez przesady tak do 1k ;] i czy taki zestaw z xenonem dalbym rade sam zamontowac? bo zwykle to raczej tak.
Ostatnio zmieniony ndz gru 14, 2008 04:01 przez Barabian, łącznie zmieniany 1 raz.
- Mateuszsnc
- Mały gagatek
- Kontakt:
- marcinas1983
- VW Baron
- Kontakt:
Barabian, poczytaj tematy o xenonie i się dowiesz, że spryskiwacze i tak guzik dają do tego jak wybierzesz barwę xenona 4300K to światło będzie podobne do tego żarówkowego i wtedy aż tak nie będzie się rzucać w oczy jak inne. Sam kupiłem niedawno u Mapeta IN.PRO tylko, że wersję chromowaną, bo czarne nie przypadły mi do gustu (za bardzo w oczy rzucają się te ringi). Jedyny minus tych lamp to, to że parują na standardowej żarówce H7, ale to po niżej soczewki. Podobno problem ten znika lub w mniejszym stopniu pojawia się po zamontowaniu właśnie xenonów , dlatego ja na wiosnę będę chyba w xenona 4300K inwestował
No dobra to będe brał ten zestaw w takim razie Tylko tak sie zastanawiam jaki xenon ale chyba bardziej do mnie przemawia 6000k. No i z montażem mógłby ktoś napisać jak jest? jest jakis poradnik do instalacji tego? To bez spryskiwacza normalnie mozna na tym xenonach jezdzic, legalnie i nikt sie nie przyczepi? ? Dzieki za porady
Jeśli chodzi o czyszczenie reflektorów to dobrze wykonane dają dużo.marcinas1983 pisze:spryskiwacze i tak guzik dają
Zestawy uniwersalne nigdy nie będą legalnymi w autach i lampach które do tego celu nie zostały przeznaczone. Certyfikaty na zestawach xenonowych dotyczą tylko i wyłącznie ich zgodności elektrycznej z instalacją samochodu, nie mają nic wspólnego z dopuszczeniem do ruchu. Użytkowanie ich w naszym kraju jest nie legalne (jak większość zresztą rzeczy w tym kraju) Dlatego decyzja należy do ciebie, jedno o czym trzeba najbardziej pamiętać, to inni użytkownicy na drodze, przede wszystkim nie oślepiać.Barabian pisze:To bez spryskiwacza normalnie mozna na tym xenonach jezdzic, legalnie i nikt sie nie przyczepi?
In.Pro w soczewce to bardzo dobry wybór, ringi zawsze można wywalić. Na srebrnym aucie bardzo ładnie będzie wyglądała wersja właśnie BLACK.
Montaż xenonów to wymiana fabrycznej żarówki na palnik i montaż w komorze przetwornic, zazwyczaj producent (ewentualnie dystrybutor) dołącza do zestawu instrukcję montażu.
Co do sprzedawcy - polecam również Mapet-a. Część z lamp które mam na aucie pochodzi właśnie od niego.
Osobiscie polecam 4300K, tylko o tej temperaturze barwy zakladali fabrycznie (poza parymi wyjatkami), najwiecej daja swiatla i najmniej sie rzucaja w oczy a wiec mniejsze prawdopodobiejstwo kontroli.Barabian pisze:Tylko tak sie zastanawiam jaki xenon ale chyba bardziej do mnie przemawia 6000k.
Sam mam u siebie 4300K, tylko kupilem z przetwornicami w wersji SLIM
Legalne to nigdy nie bedzie, w razie problemow spryskiwacze tez Ci nic nie dadza, ale jak sie ma xenony, to spryskiwacze sie przydaja bo lapki powinny byc czyste by nie oslepiej oswietlonym brudem odkladajacym sie na lampie. Poza tym przy brudnych lampkach jakos gorzej oswietlaja niz przy zwyklych zarowkach.Barabian pisze:To bez spryskiwacza normalnie mozna na tym xenonach jezdzic, legalnie i nikt sie nie przyczepi?
Zeby byc legalnym powinienes miec lampy homologowane do xenonow, czyli z odpowiednimi oznaczeniami.
-
- Użytkownik
Moze ja powiem cos od siebie, mialem do czynienia z tymi lampami
u kolegi BLACK, i co ? ? ? wielkie rozczarowanie przez taka pogode jaka mamy teraz,
mianowicie Lampy zaprarowaly (auto garazowane) tak bardzo ze nawet w niektorych miejscach sie skropliło, i co? zostały PLAMY !!!!!!
Ogolnie lampki polecam na lato
Sam mam moje mk III ktore tez czasem zajdą LOOK IV i jest 1 sposob by lampy nie parowały :green_fuck:
PW
u kolegi BLACK, i co ? ? ? wielkie rozczarowanie przez taka pogode jaka mamy teraz,
mianowicie Lampy zaprarowaly (auto garazowane) tak bardzo ze nawet w niektorych miejscach sie skropliło, i co? zostały PLAMY !!!!!!
Ogolnie lampki polecam na lato
Sam mam moje mk III ktore tez czasem zajdą LOOK IV i jest 1 sposob by lampy nie parowały :green_fuck:
PW
Tak, prawidłowe ustawienie odpowietrzeń i zadbanie o prawidłową cyrkulację powietrza.kasztan_TDI pisze:jest 1 sposob by lampy nie parowały
Jeśli nawet zdarzyło się zaparowanie to zawsze można lampy reklamować
U mnie zaparowała raz jedna lampa, powód prozaiczny, zatkany odpowietrznik. Poprawienie,wyszuszenie i problem z głowy. Wystarczy dbać żeby lampa nie dostała wody to para nie będzie miała z czego powstać, a prawidłowe ustawienie odpowietrzeń pozwala powstającej parze odparować.
Witam ponownie ;] Dzięki za porady, lampy już zakupiłem (In.Pro + xenon HID od Mapeta). A teraz żeby nie zakładać nowego tematu to chciałbym sięporadzić czy dobrze to zaczynam montować ^^
Więc narazie do jednej lampy wrzuciłem palnik, może ktoś napisaćczy nic źle nie zrobilem?
a teraz pytania: czy dobrze wsadziłem palnik? czy kabelki dobrze podłączyłem?( w xenonie czerwony + dałem pod czerwony z lampy a czarny minus z xenona pod zółty z lampy) no i chyab wypadało by zaizolować te połączenia?
Więc narazie do jednej lampy wrzuciłem palnik, może ktoś napisaćczy nic źle nie zrobilem?
a teraz pytania: czy dobrze wsadziłem palnik? czy kabelki dobrze podłączyłem?( w xenonie czerwony + dałem pod czerwony z lampy a czarny minus z xenona pod zółty z lampy) no i chyab wypadało by zaizolować te połączenia?
Barabian, Teraz sprawdź czy wszystko działa i dopiero po udanym teście zrób połączenie na stałe. Tym czasowo możesz zaizolować, żeby nic przy teście się nie zwarło.
Jeśli masz na wsuwkach HID to może zrobić przewody na wsuwkach męskich, żeby kiedyś (w razie potrzeby) wrócić bez problemów do fabrycznej instalacji.
Jeśli masz na wsuwkach HID to może zrobić przewody na wsuwkach męskich, żeby kiedyś (w razie potrzeby) wrócić bez problemów do fabrycznej instalacji.