Nagrzewnica
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- rafus
- Grupa Świętokrzyska
- Kontakt:
Nagrzewnica
MAm taki problem ze leci mi letnie powietrze zamiast gorącego, jakis tydzien temu grzal jak piekarnik a teraz lipa. Dopiero jak dodam gazu to sie cieplej robi a jak chodzi na postoju to takie letnie powietrze leci. Czyzby nagrzewnice juz trafiło, zapchana syfem czy cos w tym stylu?
Re: Nagrzewnica
Byc moze nagrzewnica zasyfiona, ale niekoniecznie... moze wina lezy po stronie termostatu i niedogrzenego silnika, moze wina termostatu nagrzenicy na rurkach do nie niej dochodzacych...rafus pisze:MAm taki problem ze leci mi letnie powietrze zamiast gorącego, jakis tydzien temu grzal jak piekarnik a teraz lipa. Dopiero jak dodam gazu to sie cieplej robi a jak chodzi na postoju to takie letnie powietrze leci. Czyzby nagrzewnice juz trafiło, zapchana syfem czy cos w tym stylu?
Na poczatku sprawdz dzialanie termostatu silnika - kiedy wlacza sie duzy obieg, jesli jest ok to sprawdz czy masz termostat nagrzewnicy - jesli masz to go wywal zastepujac 2 kawalkami rurki miedzianej, a na samym koncu to chyba tylko wymiana nagrzewnicy. Dlatego na koncu, bo mowisz ze tydzien temu bylo ok.
Pozdrawiam
- sas_gti
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
nie łączy się instalacji miedzianej z aluminową bo coś tam wchodzi ze sobą w reakcję.fifel pisze:2 kawalkami rurki miedzianej,
To moga byc tylko takie przyczyny
zapchana nagrzewnica
zawieszony termostacik nagrzewnicy (jesli wystepuje)
padajaca pompa wody
źle działające klapki pod deską
termostat silnika nie ma nic do tego, nie na tym obegu jest nagrzewnica i przez nią płyn tłoczony jest zawsze niezaleznie czy termostat silnika jest otwarty czy nie
- rafus
- Grupa Świętokrzyska
- Kontakt:
wydaje mi sie ze te rurki co wchodza w nagrzewnice, to jedna z nich jest zimniejsza od drugiej, popa wody jest nowka funkiel mało śmigana, ale machaniki zje#@$#% robote i przy pompie wody wylewa sie plyn (chyba tam gdzie jest termostat i ta rura od termostatu jest zimna temp na silniku tak gdzies 1/4 moze wiecej na wskazniku w liczniku)i kilka razy bylo mniej niz stan i nagrzewnica wogole nie dziala dopiero jak dolalem plynu to bylo ok.
- sas_gti
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
a co z termostatmi na tych rurkach? są ? nie ma? to podstawa! Jak nie ma to masz zapchaną nagrzewnicę. Ciepły jest tylko jeden wąż bo ten drugi nie moze sie rozgrzac skoro nie ma obiegu.rafus pisze:wydaje mi sie ze te rurki co wchodza w nagrzewnice, to jedna z nich jest zimniejsza od drugiej
[ Dodano: Nie Gru 28, 2008 16:07 ]
sluchaj nagrzewnica jeszcze moze byc zapowetrzona jestli nie masz wystarczajace ilosci plynu
- rafus
- Grupa Świętokrzyska
- Kontakt:
nie wydaje mi sie zeby tam byl termostat przy nagrzewnicy, mam tam trojniki pod ktore podpiety jest parownik od gazu, plyn dzisiaj dolalem, odpalilem go i chodzil sobie przy odkreconym korku od zbiornika wyrownawczego.
Jutro ide zglosic reklamacje co do montarzu pompy wody cala nowa kompletna i cieknie gdzies z wezy do niej doprowadzonych, w ostateczności bede musiał wysadzic w powietrze zaklada mechaniki pojazdowej MASTERSAT w Skarzysku-kamiennej
Jutro ide zglosic reklamacje co do montarzu pompy wody cala nowa kompletna i cieknie gdzies z wezy do niej doprowadzonych, w ostateczności bede musiał wysadzic w powietrze zaklada mechaniki pojazdowej MASTERSAT w Skarzysku-kamiennej
Ok tu sie zgodze ale chyba nie zrozumiales o co mi chodzi - jezeli masz zepsuty termostat i od razu odpala sie duzy obieg to silnik wolniej sie dogrzewa, a co za tym idzie plyn chlodniczy. Przeciez po to wlasnie jest termostat... jesli nie trzeba - chodzi sobie maly obieg, silnik lapie temperature, jezeli tak nie jest to i nagrzewnica bedzie chlodna...sas_gti pisze:termostat silnika nie ma nic do tego, nie na tym obegu jest nagrzewnica i przez nią płyn tłoczony jest zawsze niezaleznie czy termostat silnika jest otwarty czy nie
- sas_gti
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
z tym ze kolega napisal w swoim pierwszym poscie ze na postoju sie rzecz dzieje wiec czy termostat jest zwalony czy nie jest to do nagrzewnicy gorący płyn dotrzeć musi zatem wykluczyłem termostat od razu. Jak na postoju też leci letnie to nie jest to problem z niedogrzanym silnikiem tym bardziej ze kolega nie pisze nic ze na wskazniku na desce ma za niską temperaturę. z tego powodu termostat mozna wyluczyc juz w przedbiegach.