problem z ABS-em
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
problem z ABS-em
Witam wszystkich
Mam mały problem z ABS-em golf III /2.0 2E z 1994r zostały wymienione dwa czujniki z prawej strony ale wyskakuje błąd czujnika położenia pedału hamulca {0319 chyba} poskasowaniu wszysko jest ok do chwili podbicia pedału i znowu jest ten błąd i kontrolka się zapala ?????? POMOCY ????? :pub:
Mam mały problem z ABS-em golf III /2.0 2E z 1994r zostały wymienione dwa czujniki z prawej strony ale wyskakuje błąd czujnika położenia pedału hamulca {0319 chyba} poskasowaniu wszysko jest ok do chwili podbicia pedału i znowu jest ten błąd i kontrolka się zapala ?????? POMOCY ????? :pub:
- blackwhite
- Użytkownik
- Kontakt:
- Paweł Marek
- V.I.P.
A czemu nie wierzyć w błąd który pokazuje komputer? Możesz dodatkowo sprawdzić ten czujnik zwykłym miernikiem w pinach 16 i 41 wtyku komputera ABS (po jego odpięciu). Opór ma być 230-270 omów przy zwolnionym pedale hamulca, i wzrastać w sposób płynny do 980-1000 omów przy wciskaniu pedału.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
-
- Nowicjusz
- Paweł Marek
- V.I.P.
Nie mam fotki ale styki sa ponumerowane. Zorientujesz sie. Przewody biało-niebieski i biało-czerwony sa od czujnika który masz sprawdzić.TRZEBA ODŁĄCZYĆ AKUMULATOR!
Ja sprawdzałem w ten sposób czujnki ABS - też maja mieć swój opór i doszedłem który jest uwalony. Niestety lokalizacja przewodów była nieco inna niż w rozpisce z książki Vw golf i Vento, ale same przewody miałe przyczepione wyraźne karteczki z numerami czujnika.
Ja sprawdzałem w ten sposób czujnki ABS - też maja mieć swój opór i doszedłem który jest uwalony. Niestety lokalizacja przewodów była nieco inna niż w rozpisce z książki Vw golf i Vento, ale same przewody miałe przyczepione wyraźne karteczki z numerami czujnika.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
-
- Nowicjusz
- Paweł Marek
- V.I.P.
-
- Nowicjusz