Odpala od kopa ale....
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Odpala od kopa ale....
Witam. jak w temacie- odpala od kopa ,ale po 1-2 obrotach wału gaśnie i następne odpalenie to 4-5 rozruchów na początku 3cylindry, a następnie wchodzi w normalne obroty.Świece wymienione, filtr powietrza wymieniony,akumulator sprawny o odpowiedniej pojemności rozruchowej. Po odpaleniu silnik pracuje normalnie,brak objawów zapowietrzenia układu zasilania,po zatrzymaniu odpala na dotyk od kopa.Trudności z uruchomieniem występują jak dłużej postoi 12-16 godz.Jaka może być przyczyna?Osoby posiadające wiedzę w temacie proszę o rzeczowe podpowiedzi. Dziękuje .Pozdrawiam
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
odpala od kopa, ale...
Witam wszystkich ,którzy zabrali głos w temacie.Sprawa się wyjaśniła .Po dokładnym przeanalizowaniu objawów, doszedłem do wniosku ,że jedynym powodem może być filtr paliwa.Te z reguły wymieniam co 4 wymianę oleju czyli po ok. 40 000 km, i dotychczas nie było najmniejszych problemów. Ostatnia wymiana ok 15 000 km ale uzupełniałem paliwo na innej stacji niż to robię zazwyczaj .Tą stacją to stacja Tesco, w której 2lub3 razy dolałem po ok.40 l.Po rozcięciu filtra byłem zaskoczony ilością zanieczyszczeń.Silnik na razie odpalił normalnie i po kilku godzinach też.Z tego prosty płynie wniosek jeżeli wszystkie elementy mające wpływ na poprawne uruchomienie silnika są sprawne,a silnik nie chce odpalić nie sugeruj się ostatnim terminem wymiany filtra paliwa.Takie tankowanie jak n.p .na wspomnianej stacji może zburzyć cały tok myślenia na temat ewentualnych przyczyn.Pozdrawiam wszystkich i nie życzę Im takich zagadek.Dużo pomyślności w Nowym 2010 roku, a niepewne stacje paliwowe omijać dużym łukiem.Temat zamknięty.