Wyciek płynu chłodniczego na zewnątrz silnika
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Wyciek płynu chłodniczego na zewnątrz silnika
Witam! Ostatnio zaczyna mnie martwic sprawa ubywającego płymu chłodniczego ze zbiorniczka. Otóż zalane petrygo po upływie 2-3dni znika do zera a konsekwencją jest niebieski płyn na zewnątrz silnika. Pytanie do was: Przeczytalem kilka stron i wynika z tego ze to uszczelka głowicy do wymiany czy tak? Dodam że kilka miesięcy temu miałem awarie wentylatora i doszło do sporego przegrzania. Prosze o pomoc
-
- Forum Master
- Kontakt:
- Paweł Marek
- V.I.P.
mlodzian, wiesz, powierzchnia zewnetrzna silnika jest w sumie dośc duża i ma króćce od płynu chłodzacego ktore mogą pękać i lać. Nic dokładniej nie opisałaś a juz przewidujesz droga naprawę.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
-
- Gadatliwa bestia
- Auto: VW Golf VII 1.4 TSI
- Silnik: CXSA
jeżeli przegrzałeś kiedyś motor to skutkiem tego może być uszkodzona uszczelka głowicy. a co za tym idzie wielkie prawdopodobieństwo znikającego płynu chłodzącego który może dostawać się do komory spalania albo na zewnątrz tak jak pisze kolega w poprzednim poście.
Ale aby tak było musisz wyeliminować inne przyczyny czyli wyciek płynu pękniętą chłodnicą lub nieszczelności w układzie chłodzenia. Otwórz maskę i oglądnij czy nie ma gdzieś jakiegoś wycieku. Wiele to Ci wyjaśni...
Ale aby tak było musisz wyeliminować inne przyczyny czyli wyciek płynu pękniętą chłodnicą lub nieszczelności w układzie chłodzenia. Otwórz maskę i oglądnij czy nie ma gdzieś jakiegoś wycieku. Wiele to Ci wyjaśni...
Nie znam sie dokładnie na sprawie bo pierwszy raz mam taką awarie. Powiem tak że otwierając maske, zaciek jest widoczny i pod korkiem oleju mam biały "majonez"
Ostatnio zmieniony pt sty 22, 2010 14:39 przez mlodzian, łącznie zmieniany 1 raz.
- Paweł Marek
- V.I.P.
-
- Gadatliwa bestia
- Auto: VW Golf VII 1.4 TSI
- Silnik: CXSA
- Paweł Marek
- V.I.P.
stawiał bym również na uszczelkę miałem podobna przypadłość znikania płynu byłem u kilku mechaników i nie potrafili zdiagnozować problemu dopiero trafiłem na kumatego który zaczaił co sie dzieje otóż w moim przypadku płyn wywalało przelewem zbiorniczka jak sie okazało jedna ze szpilek głowicy sie zluzowała wynikiem czego było przedmuchiwanie kompresji z komory spalania do ukł chłodzenia . Po wymianie uszczelki problem znikł jak ręką odjąć w twoim przypadku proponował bym jak juz zdejmiesz głowice dać ją do sprawdzenia pod kątem mikropęknięć (być może wynik przegrzania) ponieważ nie wiem w jak wielkim stopniu ja przegrzałeś lepiej sprawdzić żeby sie nie okazało że po wymianie uszczelki problem pozostał i trzeba zdejmować ją jeszcze raz
Może być głowica ale nie musi. Jak się zagrzał to ciśnienie w układzie mogło wzrosnąć do tego stopnia że rozwaliło króciec wodny.
U mnie kiedyś jak zaczęło lać z pod głowicy po bloku w Peugeocie ( co było gołym okiem widać ) to miałem do planowania przede wszystkim płaszczyznę BLOKU !!! no i głowicy jak zawsze, ale to był w pełni aluminiowy silnik.
Koszt czegoś takiego spory ( wyjęcie całego silnika, rozbiórka wału i wyjecie tłoków itp, no i dopiero na maszynę ).
Ale Peugeot to specyficzne auto i w golfie nie słyszałem o takiej usterce ( co innego BMW ).
U mnie kiedyś jak zaczęło lać z pod głowicy po bloku w Peugeocie ( co było gołym okiem widać ) to miałem do planowania przede wszystkim płaszczyznę BLOKU !!! no i głowicy jak zawsze, ale to był w pełni aluminiowy silnik.
Koszt czegoś takiego spory ( wyjęcie całego silnika, rozbiórka wału i wyjecie tłoków itp, no i dopiero na maszynę ).
Ale Peugeot to specyficzne auto i w golfie nie słyszałem o takiej usterce ( co innego BMW ).
-
- Forum Master
- Kontakt: