Regulacja zapłonu przez ECU 2.0 2E

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

HUBERT GTI
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Regulacja zapłonu przez ECU 2.0 2E

Post autor: HUBERT GTI » sob lut 27, 2010 00:08

Witam!

Pytanie może dla niektórych banalne ale ja jeszcze tego nie wiem więc pytam.
Chodzi mi o to że skoro ECU podczas jazdy doregulowuje kąt wyprzedzenia zapłonu to kąt zmienia się np. przy przyśpieszaniu. A jak sprawa się przedstawia jeśli z powodu jakiejś usterki pracuje w trybie serwisowym (awaryjnym). Przechodzi wtedy na awaryjne mapy paliwa co oznacza tylko zmianę dawki paliwa czy kąta zapłonu też?

Z góry dzięki za odpowiedź! Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony sob lut 27, 2010 00:09 przez HUBERT GTI, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » sob lut 27, 2010 00:34

szczegółów nie znam ale w trybie awaryjnym nie cofa zapłonu tyle ile normalnie, czyli na jakieś 30 stopni przy 3 tys a w normalnych warunkach jest ok 40. Oraz obniża obroty odcięcia wtrysku do chyba 5000

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

HUBERT GTI
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: HUBERT GTI » sob lut 27, 2010 02:56

Czyli z tego co piszesz wnioskuje że na niskich obrotach jest w miarę jednakowo a im wyższe obroty tym odchyłka od normy coraz większa. To by tłumaczyło to co zauważyłem. Czy odcina przy 5000rpm tego nie wiem nie sprawdziłem, bo testowałem na LPG jazdę z podłączoną przepływką (ECU w trybie normalnej pracy) i z odpiętą - tryb ten tzw. awaryjny. I zauważyłem że nawet gaz jest czuły na takie zmiany stąd wnioskuje że po odłączeniu przepływki zmianie nie tylko ulega mapa wtrysku ale też kąt zapłonu - bo skoro na gazie też jest różnica.... to wniosek jest jednoznaczny jak dla mnie :bigok: .

Tak jak już wspominałem tu na forum mam zamiar pozbyć się przepływomierza klapowego i zastąpić go tym nowszym z silnika AGG. Wg danych jakie zgromadziłem sygnał wychodzący jest podobny - czyli przy 3000rpm jeden i drugi 1,7V a na wolnych klapowy 1V a masowy 1,2V. Różnica tkwi tylko w zasilaniu - klapowy 5V a masowy 12V. Ale puścić do niego 12V to nie problem :grin: więc postanowiliśmy ze znajomym z serwisu zaryzykować i zobaczyć jak będzie się sprawował na PB. Oczywiście trzeba dodatkowo założyć czujnik temperatury powietrza zasysanego. Ale tu też nie widzę problemu bo sygnał jest identyczny. Jeśli macie jakąkolwiek wiedzę w tym temacie proszę o podpowiedź a to co ja zaobserwuję też opiszę :D

Pozdrawiam!

[ Dodano: 28 Lut 2010 00:23 ]
Paweł Marek pisze:szczegółów nie znam ale w trybie awaryjnym nie cofa zapłonu tyle ile normalnie, czyli na jakieś 30 stopni przy 3 tys a w normalnych warunkach jest ok 40. Oraz obniża obroty odcięcia wtrysku do chyba 5000
Mapa zapłonu w aucie z wtryskiem ma przynajmniej 8x8. To jest tablica gdzie na osi X jest obciążenie silnika (wskazanie przepływomierza), a na Y jest prędkość obrotowa silnika i to nie ma tak że przy iluś obrotach ma 30 bo przy jeździe normalnej jest większe wyprzedzenie zapłonu (napełnienie cylindrów mieszanką np. 30%), a przy full bucie jest mniejsze , bo jak cylindry są pełne mieszanki to spala się szybciej więc wyprzedzenie musi być mniejsze.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”