Pilnie proszę o pomoc. Silnik grzeje się,termostat czy pompa
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Pilnie proszę o pomoc. Silnik grzeje się,termostat czy pompa
Witam. Mam golfa mk 2 1.3 na gazniku z roku 1989. Nurtuje mnie klika spraw związanych z grzaniem się silnika. Spróbuję opisać to jak najlepiej. Szukałem podobnego przypadku za pomocą opcji "szukaj" no ale niestety nic nie znazłem
Otóż wracając z pracy wskazówka temperatury dochodzi do 3/4 zakresu. Wystarczy ok 15 min. aby doszła do takiego stanu. Wentylator się nie załącza i po chwili zapala się kontrolka oleju wraz z brzęczykiem.Zatrzymuję się, sprawdzam stan oleju i jest w normie; płyn chłodniczy też ale dzisiaj sprawdzając węże, które ida do chłodnicy to górny jest gorący a dolny jest zimny ( wskazówka temp jest na 3/4 skali). Sprawdziłem też temperaturę w zbiorniczku wyrównawczym i wyszło, że płyn ma 45 stopni C. I teraz moje pytanie jest takie:
1. Czy może to być spowodowane uszkodzonym termostatem?
2. Czy jak termostat jest uszkodzony i temperautra podskoczy ponad normę to może się zapalić kontrolka od smarowania wraz z buzerem co wynika z przegrzania silnika?
Zaznaczam, że wszystkie oleje i płyny nie są aż tak wyeksploatowane i inne rzeczy z tym związane. Zrobiłem nim ok 4 tys. km a dzieje mi się tak od ok miesiąca przy czym zaraz po kupnie takie coś nie miało miejsca. Olej w silniku mam Castrola 15W40, filtr oleju MANN o termostat Vernet.
Bardzo proszę o porady i co mogę poczynić żeby to naprawić. Pozdrawiam
Otóż wracając z pracy wskazówka temperatury dochodzi do 3/4 zakresu. Wystarczy ok 15 min. aby doszła do takiego stanu. Wentylator się nie załącza i po chwili zapala się kontrolka oleju wraz z brzęczykiem.Zatrzymuję się, sprawdzam stan oleju i jest w normie; płyn chłodniczy też ale dzisiaj sprawdzając węże, które ida do chłodnicy to górny jest gorący a dolny jest zimny ( wskazówka temp jest na 3/4 skali). Sprawdziłem też temperaturę w zbiorniczku wyrównawczym i wyszło, że płyn ma 45 stopni C. I teraz moje pytanie jest takie:
1. Czy może to być spowodowane uszkodzonym termostatem?
2. Czy jak termostat jest uszkodzony i temperautra podskoczy ponad normę to może się zapalić kontrolka od smarowania wraz z buzerem co wynika z przegrzania silnika?
Zaznaczam, że wszystkie oleje i płyny nie są aż tak wyeksploatowane i inne rzeczy z tym związane. Zrobiłem nim ok 4 tys. km a dzieje mi się tak od ok miesiąca przy czym zaraz po kupnie takie coś nie miało miejsca. Olej w silniku mam Castrola 15W40, filtr oleju MANN o termostat Vernet.
Bardzo proszę o porady i co mogę poczynić żeby to naprawić. Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony ndz kwie 04, 2010 22:14 przez misxess, łącznie zmieniany 1 raz.
- italiano_83
- V.I.P.
- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
Czyli jak termostat się nie otwiera to rozumiem, że dolny wąz przy chłodnicy bedzie zimny a górny gorący tak?
A jeśli to termostat to jakiej firmy polecasz do tego auta?
A jeśli to termostat to jakiej firmy polecasz do tego auta?
Ostatnio zmieniony czw kwie 01, 2010 21:19 przez misxess, łącznie zmieniany 1 raz.
- Tomasz Bis
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Tak ale to nie musi być wina termostatu a na przykład uszkodzona pompa wodna.misxess pisze:Czyli jak termostat się nie otwiera to rozumiem, że dolny wąz przy chłodnicy bedzie zimny a górny gorący tak?
Jak się mylę proszę poprawić , nie obrażać .
http://www.youtube.com/watch?v=iatezFC1aFk&NR=1" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.youtube.com/watch?v=iatezFC1aFk&NR=1" onclick="window.open(this.href);return false;
- Tomasz Bis
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Wentylator się nie włączy jak chłodnica jest zimna . Przy wyższych obrotach przez wężyk od chł. do zbiorniczka powinien być widoczny przepływ cieczy.Brak tego oznacza brak obiegu z powodu zapchanego wężyka,luźnego paska,uszkodzonej pompy. Termostat może się nie otwierać z powodu uszkodzonej uszczelki pod głowicą,albo po prostu się zaciął.
Jak się mylę proszę poprawić , nie obrażać .