Przegrzewanie sie silnika POMOCY Pilne

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

ALFIK0406
Nowicjusz
Nowicjusz

Przegrzewanie sie silnika POMOCY Pilne

Post autor: ALFIK0406 » czw maja 06, 2010 13:39

Witam wszystkich forumowiczów Z góry przepraszam ze tak na szybko wiem ze pewnie bylo już wiele podobnych tematów ale ze wzgledu na brak czasu ( praca ) potrzebuje pomocy

2 tygodnie temu zakupiłem golfika 1,8 +LPG zeby dojezdzac do pracy i dzisiaj w drodze do pracy zauzazylem taka rzecz samochód stał 2 dni nieuzywany po czym wyjechałem do pracy i po przejechaniu 3-5 km silnik zagrzał sie do 90 C właczyl sie wentylator z nawiewu cieplego powietrza bylo czuc ze sie grzeje a po paru nastepnych kilometrach pekł przewód ten co idzie od krucca do chłodnicy ten gorny.
I moje pytanie brzmi gdzie mam szukac usterki czym bylo to spowodowane.??

termostat ??
pompa wody??
inne??? prosze o wszelkie info moze ktos mial podobne problemy. pozdrawiam

Awatar użytkownika
Hazard GT
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Hazard GT » czw maja 06, 2010 13:50

Może sam sobie odpowiedziałeś na pytanie.Przewód mógł być już pęknięty przez co uciekał płyn i tym sposobem auto mogło się grzać.Wymień przewód i zobaczymy czy dalej będzie to samo. Jeśli tak to przyczyn może być kilka:termostat,pompa wody,chłodnica a w najgorszym wypadku uszczelka pod głowicą.Jak po wymianie znowu się zagrzeje to otwórz maskę i zobacz czy wąż ten co idzie od chłodnicy do krućca jest twardy.
Ostatnio zmieniony czw maja 06, 2010 13:51 przez Hazard GT, łącznie zmieniany 1 raz.

ALFIK0406
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: ALFIK0406 » czw maja 06, 2010 15:24

przewód był cały i płyn nie uciekał !!!!

dalej pytanie czemu tak szybko sie grzeje bo raczej nie normalne to by bylo zeby na odcinku 4 km zagotowac wode przy spokojnej jezzie do 100/110 km/h do 3000

nawet jak by byl uszkodzony termostat to by sie mały układ tak szyko nie zagrzał

a przy uszkodzonej uszczelce raczej by sie nie dało jezdzic ????

Awatar użytkownika
Hazard GT
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Hazard GT » czw maja 06, 2010 15:58

Po czym stwierdzasz że przy uszkodzonej uszczelce nie da się jeździć?

Awatar użytkownika
jhosef
_
_
Kontakt:

Post autor: jhosef » czw maja 06, 2010 16:07

ALFIK0406 pisze:dalej pytanie czemu tak szybko sie grzeje bo raczej nie normalne to by bylo zeby na odcinku 4 km zagotowac wode przy spokojnej jezzie do 100/110 km/h do 3000

nawet jak by byl uszkodzony termostat to by sie mały układ tak szyko nie zagrzał
Raczej by się zagrzał.

Uszkodzona uszczelka pod głowicą nie wyklucza pracy silnika. Jednym z objawów jest wywalanie cieczy chłodzące czy nadmierne ciśnienie w układzie chłodzenia. Dodatkowo przybywanie oleju, olej w płynie chłodniczym, kopcenie na biało. objawy występują w zalezności od miejsca gdzie uszczelka się poddała.

ALFIK0406
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: ALFIK0406 » czw maja 06, 2010 17:20

hmm. . .

1 do oleju nie dostaje sie woda
2 do plynu tez nie
3 nie kopci na biało

cisnienie jest wieksze wkoncu rozerwało przewód.

jutro z rana biore sie ze demontaż termostratu i pompy i sie wszystko okaze.

jak bedzie ok to bedzie uszczelka. UUUU....

bachanek
Nowicjusz
Nowicjusz

Przegrzewanie się silnika

Post autor: bachanek » czw maja 06, 2010 18:41

Witam serdecznie!
Również mam problem z moim golfemMk3, 1.6.+LPG .
Z góry zaznaczam że jestem kobietą więc opis usterki będzie babski ( czyt. pewnie mało precyzyjny z technicznego punktu widzenia) ,mimo to bardzo zależy mi na postawieniu jakiejś diagnozy i mniej więcej ewentualnego kosztu naprawy.

Auto jak tylko na dworze zrobiło się troszkę cieplej zaczęło się dziwnie zachowywać,dość szybko się nagrzewa, przy spokojnej jezdzie 80-90 km/h do 100st. Słychać wtedy że auto głośniej pracuje,ma podwyrzszone obroty (nie mam obrotomierza,więc nie jestem w stanie powiedzieć ile dokładnie), natomiast gdy temp, dochodzi do ok 110 st. a ja zatrzymuję sie na światłach lub stoję w korku trzymając nogę na sprzęgle auto chodzi bardzo głośno, jakby samo sobie dodawało gazu, słychać że te obroty są dość wysokie i po czasie zaczyna śmierdzieć palonym sprzęgłem.
Co może dolegac mojemu golfowi??

Awatar użytkownika
jhosef
_
_
Kontakt:

Post autor: jhosef » czw maja 06, 2010 19:04

bachanek, radzę unikać jazdy w Twoim przypadku.
Do sprawdzenia:
1. wentylator chłodnicy - powinien się włączyć przy około 95 stopni po babsku możesz sprawdzić poprzez uruchomienie silnika i poczekać na postoju aż się załączy. Jak się nie załaczy to albo wentylator powiedział papa albo włącznik termiczny, bezpiecznik.

2. Termosat nie otwiera - chłodnica powinna być gorąca przy temp silnika powiedzmy 90 stopni, pomacaj ostroznie dolny i górny wąz chłodnicy. Zwórć uwagę czy jest twardy

Najlepiej jedź do mechanika, samej będzie cięzko. Temperatura 110 stopni do bardzo wysoka. Mała rada, jak temp będzie tak rozła ogrzewanie na maksa wentylator ma maksa, będzie upiornie gorąco w aucie ale może silnika nie zabijesz.
Ostatnio zmieniony czw maja 06, 2010 20:56 przez jhosef, łącznie zmieniany 1 raz.

bachanek
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: bachanek » czw maja 06, 2010 20:52

Wentylator działa, słyszę go zawsze jak wysiadam po trasie z samochodu.
Ok w takim razie podjadę jutro do mechanika skoro taka jazda może zaszkodzić mojemu golfowi.
Dziękuję za szybką odpowiedz:)

ALFIK0406
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: ALFIK0406 » pt maja 07, 2010 14:14

teromstat wymontowałem i sprawdziłem w garku na gazie z nowym dla porównania

nowy otwiera sie szybciej i wiecej a stary pózniej jak juz sie woda gouje i bombelki lecą i na dodatek nie calkowicie

pompa wody ma cale lopatki i zalalem woda i sprawdzilem daje jakotakie cisnienie wiec raczej pompa jest ok

zalozylem nowy termostat i teraz jeszcze 2 opaski musze kupić i będe próbował

mam nadzieje ze to byla przyczyna a jak nie to raczej uszczelka bedzie

[ Dodano: 07 Maj 2010 16:24 ]
no niestety ale dalej sie auto gotuje tak jak sie gotowało uuu...

wogule nie chciał sie odpowietrzyć uklad tak jak by plyn nie miał obiegu

i na dodatek zaczeło cos piszczec po stronie rozządu albo rolka napinacza albo pompa wody

[ Dodano: 01 Cze 2010 13:49 ]
No i wyszło szydło z worka dopuki sie jezdzilo powoli 90max bylo ok ale po przekroczeniu 160 już nie i jednak to uszczelka pod glowicą bo wywaliło mi korek oleju i maske zazygało masełkiem.

temat mozna zamknć

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”