Podgrzewane lustra mk3
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Podgrzewane lustra mk3
szukałem na forum odpowiedzi i nie znalazłem jednoznacznej, wujek Google też nic na ten temat nie chce powiedzieć...
mianowicie czy wszystkie elektryczne lustra w mk3 były jednocześnie podgrzewane czy były wersje bez podgrzewania także ??
po czym poznać (bez rozbierania lustra) czy jest ono podgrzewane? taki najprostszy domowy sposób
jedyna informacja jaką znalazłem to tylko to, że za podgrzewanie odpowiada czarno-czerwony kabel wychodzący z lustra, ale z tego co zdążyłem zaobserwować to większość luster ma ten kabelek fabrycznie....
mianowicie czy wszystkie elektryczne lustra w mk3 były jednocześnie podgrzewane czy były wersje bez podgrzewania także ??
po czym poznać (bez rozbierania lustra) czy jest ono podgrzewane? taki najprostszy domowy sposób
jedyna informacja jaką znalazłem to tylko to, że za podgrzewanie odpowiada czarno-czerwony kabel wychodzący z lustra, ale z tego co zdążyłem zaobserwować to większość luster ma ten kabelek fabrycznie....
"Nie daj się sprowokować idiocie, sprowadzi cie do swojego poziomu i powali doświadczeniem"
były bezkoliber pisze:mianowicie czy wszystkie elektryczne lustra w mk3 były jednocześnie podgrzewane czy były wersje bez podgrzewania także ??
mozesz wyjąc lustro i zobaczysz czy są blaszki do szkła,lub poczekaj do zimy
Ostatnio zmieniony czw cze 03, 2010 19:59 przez Duber, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie jestem pewien, czy tak się da, ale na moje jak zdejmiesz ten trójkątny plastik co jest przy lusterku, to pod taką pianką idzie instalacja w takiej czarnej izolacji. Na moje to lusterko z podgrzewaniem szkła będzie miało 5 przewodów w tej wiązce, a bez podgrzewania tylko 3 przewody.
Ostatnio zmieniony czw cze 03, 2010 20:08 przez Bednarus, łącznie zmieniany 1 raz.
Miernik w dłoń, ustawić na rezystancję, rozłączyć kostkę i sprawdzić opór na pinach 4 i 5 (w/g schematu)w kostce od lusterka. Jeżeli będzie jakiś tam opór (dość spory nawet) to znaczy, że maty grzewcze nie są nigdzie przerwane i powinny grzać. Możesz na wszelki wypadek sprawdzić instalację, czyli czy po włączeniu podgrzewania tylnej szyby pojawi się na tych pinach napięcie.
dziś pytanie dziś odpowiedź właśnie znalazłem odpowiedź na swoje pytanie odnośnie tego czy były wersje elektrycznych lusterek bez ogrzewania, otóż NIE BYŁO - wg. oryginalnej instrukcji obsługi (książki serwisowej jak kto woli)duber pisze:były bezkoliber pisze:mianowicie czy wszystkie elektryczne lustra w mk3 były jednocześnie podgrzewane czy były wersje bez podgrzewania także ??
ok, a teraz kto ma jakiś sposób a'la Adam Słodowy (czyli bez miernika itp najprostszy domowy sposób) żeby sprawdzić czy ogrzewanie jest sprawne - może polanie wodą albo chuchnięcie/zaparowanie ???"Lusterka zewnętrzne elektryczne są również ogrzewane (...)"
Ostatnio zmieniony czw cze 03, 2010 21:16 przez koliber, łącznie zmieniany 1 raz.
"Nie daj się sprowokować idiocie, sprowadzi cie do swojego poziomu i powali doświadczeniem"
ja mam elektryczne i nie podgrzewane,na wlochy takie szlyMatthew25 pisze: jak masz lusterka elektryczne to na bank masz podgrzewane w VW nie ma innej opcji
Ostatnio zmieniony czw cze 03, 2010 23:39 przez Duber, łącznie zmieniany 1 raz.