pompa wody znowu przeboje z golfem:\
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
pompa wody znowu przeboje z golfem:\
witam problemów z rozrządem ciąg dalszy ostatnio jak się siłowałem z ssaniem auto mi zaczęło chodzić jak dizel i z ciekawości zaglądnąłem na pasek rozrządu a tu zonk ząbków prawe nie ma, a wymieniany z papa 4 tys temu. Fakt faktem u jakiegoś gdzebka którego zaraz jadę skur**** nie swoim samochodem bo strach odpalać;p po głębszych oględzinach i po oblukaniu starej pompy, doszedłem do wniosku ze rowki na nowej papie są prawie dwa razy szersze niż na starej i tu najpewniej sobie pasek przeskakiwał i się ząbki wycierały i teraz moje pytanie czy do tej pampy jest jakiś specjalny pasek czy muszę nowa kupić, bo chyba będę sprzedawał auto a nie chce komuś kaszany wcisnąć ze za 4 tys km mu się głowica rozleci (o ile już nie przeskoczył o któryś ząbek), jak założę tylko nowy pasek. Co sadzicie koledzy
- guti
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
po pierwsze to naucz sie odmieniac słowo POMPA , POMPY , POMPIE ITD! bo az oczy bolą jak sie czyta papaMorton;] pisze:Co sadzicie koledzy
moze Ci ktos sprzedał nie taką pompę, i nie taki pasek
do Ciebie stosowany jest pasek powiedzmy contitech o numerze CT 633 i wszelkie zamienniki do tego paska
i np pompa RUVILLE
65455
Pompa wody
ale do silników 1,3 sa dwa rodzaje pasków , dwa rodzaje pomp
zeby było ciekawiej jeden ma 128 zebów pasek , drugi ma 109 bodajze, , podobnie z pompami.. jedna ma 26 druga 30 zębów..
więc jak Ci dobierali pasek do roczika , to do tego samego rocznika mają dobrac CI pompe
Zycie jest za krótkie , zeby jezdzic DIESLEM!!
- zioleks
- Mały gagatek
- Kontakt:
No więc długość paska i wielkość koła pasowego pompy zależy nie tylko od roku ale nawet od miesiąca produkcji auta!!! Coś około października 90 roku zmienili rodzaj montowanych części (wg katalogów). Najlepiej policzyć zęby paska i pompy. Ja u siebie mam 26 rowków na kole pasowym pompy i 108 zębów na pasku. Więc pewnie analogicznie przy większym kole dłuższy pasek ale dokładnie nie wiem...
Ostatnio zmieniony wt cze 29, 2010 18:16 przez zioleks, łącznie zmieniany 1 raz.