MK3 1.9 TDI 1Z 90 koni- odpala po chwili, kopci, piszczy...

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

michaelo86
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: michaelo86 » śr lis 24, 2010 21:21

Witam.
Na wstępie zaznaczam, że jestem typowym laikiem w tych sprawach dla tego pytam;)
Jako, że noce i poranki są już chłodne jak nie i zimne, a będzie co raz gorzej, mam taki problemik ze swoim"bzykiem". Z rana nie odpala mi przy przekręceniu kluczyka, tylko muszę go chwile przydeptać i odpala mi po kilku przemieleniach. Lampka od świec zapala się i od razu gaśnie, po czym znowu się zapala i świeci się około 3-4 sekundy po czym już gaśnie. Silnik przez chwile chodzi nie równo i ciut głośniej, po czym się uspokaja, a z rury wydechowej przy odpalaniu wylatuje wielka chmura jasnego dymu i przez jakiś czas mi kopci na jasno. Przestaje kopcić jak już ruszę i się chwile nagrzeje w ruchu.

Ostatnio zauważyłem, że przy cofaniu na bardzo niskich obrotach coś mi piszczy pod maską, zdecydowanie rzadziej to się zdarza przy ruszaniu do przodu. Golfika kupowałem w czerwcu i koleś mówił, że było by trzeba się zainteresować rozrządem po 10000 km, a ta chwila się już bardzo zbliża. Czy te piski mogą być objawem zużytego paska, rozrządu itd.?

Na początku miesiąca wymieniałem sterownik pompy wtryskowej. Przy jego zdemontowaniu mechanik zauważył, że jedna ze sprężyn w pompie jest pęknięta. Jak wygląda sprawa w praktyce? Można na tą chwile spokojnie z tym jeździć? i jakie mogą być objawy jazdy z tą usterką. Jeden koleś powiedział mi, że może mi przez to więcej palić i ostatnio zauważyłem, że wskazówka mi jakoś szybciej przemieszcza się w dół. Ostatnio obliczyłem, że spalił mi średnio 6,7 litra na 100 km, a może to po prostu przez to, że jest już chłodniej i zaznaczam, że jeżdżę w cyklu mieszanym typu około 50 km obwodnicą plus miasto i nie raz korki.

Odkąd go kupiłem świeci mi się kontrolka poduszek. W jaki sposób mogę sprawdzić przyczynę świecenia się tej denerwującej lampki :) bez zbędnych wydatków typu panowie "mechanikowie, elektrykowie" itd.

Może ta sprawa zabrzmi głupio, tępo itd itp, ale jak zaznaczyłem na początku nie znam i chciałbym się też dowiedzieć. Koleś przy kupnie zaznaczył, że samochodzik ma w wyposażeniu ABS. Pewnego dnia przy mocniejszym przyhamowaniu na mokrej nawierzchni kółeczka mi się przyblokowały i zauważyłem, że tego ABS-u nie ma, bądź jest z nim coś nie tak. Moje pytanie więc, jak wygląda kontrolka ABS-u i jak mogę sprawdzić czy ten ABS w ogóle posiadam, bo śnieg tuż tuż i lepij go mieć niż nie mieć, o ile się okaże, że jednak jest w wyposażeniu ;)

Ps. Mam nadzieje, że ze mną nie pojedziecie, ze mogłeś poszukać, poczytać, że nie wszystko jest związane z tematyką działu itd itp. Wolałem to wszystko ująć w tym jednym temacie, niż zakładać ich kilka.

Pozdrawiam i mam nadzieję, że uda Wam się coś mi doradzić :)

Awatar użytkownika
italiano_83
V.I.P.
V.I.P.
Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
Silnik: 1.4T

Post autor: italiano_83 » śr lis 24, 2010 22:29

michaelo86 pisze:Odkąd go kupiłem świeci mi się kontrolka poduszek. W jaki sposób mogę sprawdzić przyczynę świecenia się tej denerwującej lampki bez zbędnych wydatków typu panowie "mechanikowie, elektrykowie" itd.
Zagadać na forum regionalnym aby ktoś podpiło Ci auto pod vag'a i sczytał błędy z sterownika.
michaelo86 pisze:ma w wyposażeniu ABS.
A zapala się kontrolka ABS kiedy przekręcasz kluczyk przed uruchomieniem silnika??
Możesz zrobić prosty test, rozpędzić auto i wcisnąć hamulec do oporu, jeśli koła się zblokują, to jest problem z działaniem układu abs/ ewentualnie występuje fizyczny brak tego układu :grin:
michaelo86 pisze:piski mogą być objawem zużytego paska, rozrządu itd.?
Raczej wtedy szumią rolki.
michaelo86 pisze:ampka od świec zapala się i od razu gaśnie, po czym znowu się zapala i świeci się około 3-4 sekundy po czym już gaśnie.
To pachnie problemem z przekaźnikiem świec żarowych, czy świece żarowe są sprawne??

Było MK4 1.9 TDI ALH Generation 151PS 309Nm Techno blue metalic Obrazek

Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir Turbo Benzina 170PS 250Nm

Ducati Monster 696+

Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”