vw Jetta 1.6 pilnie porady !!

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

speede
Użytkownik
Użytkownik

vw Jetta 1.6 pilnie porady !!

Post autor: speede » ndz lut 26, 2006 02:49

Witam posiadam Vw jetke 88 rok. benzyna. Mialem bicie podczas jazdy drzala mi kierownica, zawieszenie jest ok, gdyz zostaly wymienione drazki itp. Pozatym mechanik wymienil piaste wraz zlozyskiem (w lewym kole) bo miala bicie i klocki z przdu. Po zlozeniu bicie troche ustalo, jednak zaczelo cos stukac!! chrobotac, cos jakby z przedniego lewego kola, lecz nie koniecznie. Jest trudno ocenic co to jest!. Te chrobotanie jest cykliczne do predkosci jazdy, jesli jade tzn przyspieszam to nie slychac nic a nic!, jesli wrzuce luz to zaczyna chrobotac. Zauwazylem tez ze jak jade na luzie tak pomalu tz. kolo 30 km/h to czuc bardziej to hrobotanie. Nie wiem co jest. mechanicy rozkladaja rece. Moze ktos sie spotkal z czyms takim. Musze jezdzic autem codziennie i robie sporo km. Prosze o pomoc. Pozdrawiam wszystkich.

greg

Post autor: greg » ndz lut 26, 2006 10:01

chrobotanie może mieć zwiazek np. z nowymi klockami bo nie są jeszcze dotart lub coś podeszło. Drżenie kierownicy - sprawdź wyważenie kół - dodatkowo dźwięk nibychrobotnia mogą wydawać opony - biezniki jesli masz zimówki.

[ Dodano: Nie Lut 26, 2006 9:05 am ]
a i skoro od wymiany piasty słychac stukanie chrobotanie -może przyczyna w piscie lub zwrotnicy. Jesli nic nie pomoże - kup używkę ale kompletną zwrotnicę - dużo nie będzie kosztować i załóż - jeśli pomoże to znaczy że wina albo w piaście była albo w zwrotnicy. Ewentualnie jedno pytanko - mechanik co wymieniał piastę oczywiście wsadził nowe łożysko czy wycisnął stare i wcisnął z nową piastą - jesli zrobił to drugie to łożysko do wymiany.

speede
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: speede » ndz lut 26, 2006 10:25

dzieki, co do piasty i lozyska to sa nowe, wlasnie sie stalo to po ich wlozeniu, bo stara piasta miala bicie i drzala kierownica. Ele co to moze byc ze jesli puszcze na luz to tylko wtedy slychac!, jezli lekko depne np. na hamulec to juz jest oki.Hmm dla mnie to zagadka.

greg

Post autor: greg » ndz lut 26, 2006 11:28

speede pisze:jezli lekko depne np. na hamulec to juz jest oki
a założone są blaszki przy klockach hamulcowych? bo sskoro likwidujesz dźwięk naciskając hamulec to jest to związane z hamulcem.

Awatar użytkownika
misiek
_
_
Kontakt:

Post autor: misiek » ndz lut 26, 2006 11:43

najprawdopodobnie masz lużne klocki hamulcowe i w czasie jazdy dotykają tarczy powodyjąc to chrobotanie, spr. czy masz założone poprawnie blaszki i czy tam jeszcze są

:-k ...

speede
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: speede » ndz lut 26, 2006 20:21

blaszki sa zalozone, hamulce okie, docieraja sie. Ale dzis zauwazylem ze wywalone sa gorne poduszki Mcparsona, tzn prawie wogole ich nie ma tak sa wybite, czyzby to tak mi chrobotalo podczas jazdy? Ale to raczej stukalo tak rytmicznie na luzie tylko!, jezeli jade na byle ktorym biegu to jest wszystko okie, lub zaczne hamowac to tez nic nie slychac. Co radzicie? Jutro wymienie te poduszki, ale obawiam sie ze to nie to. Moze przegub, ale jak je sprawdzic?? auto ma juz 20 lat. Dzieki

Awatar użytkownika
100plak
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: 100plak » ndz lut 26, 2006 21:17

Miałem w jettcie podobnie tak chrobotało albo tak jakby blacha jakaś była gdzieś luźna. Wymieniłem amory i sprężyny z przodu i przestało, na początku tego w ogóle z zawiasem nie łączyłem bo taki śmieszny odgłos był, na szczęście po wymianie przestało. A co do bicia kierownicy to może tarcze krzywe...

[img]http://img46.imageshack.us/img46/3031/bmdlaforui3wl8.jpg[/img]

fibolek

Post autor: fibolek » ndz lut 26, 2006 21:44

Żadne tarcze bo ja mam to samo tak mi kiera lekko drży ale nie zawsze i też szukam.

greg

Post autor: greg » ndz lut 26, 2006 22:48

fibolek, u mnie w mk2 GTD tak drżało i po kradzieży i odzyskaniu budy z auta okazało się że przyczyną był luz na krzyżaku idącym o dkierownicy do przekładni. Hehe a ile ja się naszukałem wcześniej - tam akurat nie zaglądałem.

speede
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: speede » pn lut 27, 2006 00:36

tarcze sa wymienione, jutrto wymienie sprezyny i te poduszki ktore sa rozbite i dam znac czy pomaga, nie zagladalem dalej, moze i przekladnia na krzyzaku ma luz. Ale to by tak nie chrumcialo, dziwny przypadek. Jak mozna sprawdzic czy przeguby wew i zew, sa oki?

Awatar użytkownika
PaddyX
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: PaddyX » pn lut 27, 2006 08:14

Mam u siebie podobny problem z biciem kół, w moim przypadku śą to prawdopodobnie krzywe felgi. problem znika jak założe zimówki (całe koła). Moze spróbuj może zamienić koła przód z tyłem.

...a ósmego dnia Bóg stworzył wariata !!!!

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”