Nie mam obrotomierza wiec nie wiem przy jakich obrotach , (coś koło 3000-3500 obr /min) ale podam przykład z dzisiaj.
Piąty bieg , spora górka , jadę 90 km/h , nagle wciskam gaz do dechy.
Wskazówka prędkościomierza rusza powoli do przodu , po chwili czuć że suszarka zaczyna dmuchać i auto zaczyna "ciągnąć".
W okolicach 110 km/h czuć że nagle auto słabnie , tak jakbym zdjął nogę z gazu ( auto nie dymi)
Lekkie odpuszczenie pedału gazu powoduje , że "moc' wraca.
Tak samo jest na każdym innym biegu , najlepiej wyczuwalne przy przyspieszaniu z butem w podłodze.
But w podłogę , sprężarka zaczyna pracę , auto przez pewien czas ciagnie i po chwili odcięcie mocy , tak jakby elektronika cięła dawkę ( TDI ) Padła przepływka ?
Nie no oczywiscie żart , ale nie wiem co jest grane .
Gdzie szukac przyczyny ?
1,6 TD SB - przy mocnym depnięciu słabnie ...
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- BENITO
- Forum Master
- Kontakt:
Zawór bezpieczeństwa na kolektorze, trza zaślepić i po problemie.
Poza tym możesz mieć zapieczony WG na turbinie przez co masz overboosty i dlatego zawór wypuszcza ciśnienie w atmosferę.
Poza tym możesz mieć zapieczony WG na turbinie przez co masz overboosty i dlatego zawór wypuszcza ciśnienie w atmosferę.
Powrót do korzeni, GTD to jest to.
Re: 1,6 TD SB - przy mocnym depnięciu słabnie ...
Szukałem jakiegoś manuala odnośnie waste gate'a przy suszarce od SB i nic nie znalazłem.
WG jest sterowany naciskiem wstępnym sprężyny ?
Muszę wybebeszać z silnika turbinę aby go przeczyścić ?
WG jest sterowany naciskiem wstępnym sprężyny ?
Muszę wybebeszać z silnika turbinę aby go przeczyścić ?
- BENITO
- Forum Master
- Kontakt:
NIE musisz, czasem wystarczy przedmuchać go sprężonym powietrzem przez złączką do której przymocowany jest wężyk idący od muszli, ewentualnie psiknąć do środka jakiegoś penetratora. Podłączając kompresor z manometrem sprawdzisz od razu przy jakim zadanym ciśnieniu otwiera się WG.
Powrót do korzeni, GTD to jest to.