problem z pompa wakum
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
problem z pompa wakum
Witam.
Posiadam golfa IV 150km ARL 2002r. W Listopadzie robiłem regenerację turbiny ,naprawili, Podjechałem do nich w poniedziałek gdyż podejrzewałem że coś nie tak zrobili z turbiną. Otóż na jedynce turbina ciagnie dopiero od 3,5 tys. na dwójce i reszcie biegów od 2,5 tys.a gdy samochód jest zimny to wogóle nie działa turbina. Znajomi powiedzieli że żle mi zregenerowali.Pojechałem do nich w poniedziałek oni sprawdzili wszystko jeszcze raz i ich werdykt jes taki: nie ma podciśnienia takiego jakie powinno być u mnie jest 4-4,5 Bara a powinno byc 6.Powodem jest zepsuta pompa wakum (czy jak to się piszeę).czy jest to realne? ma ktoś namiary na tanie czesci ? Jakie są objawy padającej pompy wakum
pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc.
Posiadam golfa IV 150km ARL 2002r. W Listopadzie robiłem regenerację turbiny ,naprawili, Podjechałem do nich w poniedziałek gdyż podejrzewałem że coś nie tak zrobili z turbiną. Otóż na jedynce turbina ciagnie dopiero od 3,5 tys. na dwójce i reszcie biegów od 2,5 tys.a gdy samochód jest zimny to wogóle nie działa turbina. Znajomi powiedzieli że żle mi zregenerowali.Pojechałem do nich w poniedziałek oni sprawdzili wszystko jeszcze raz i ich werdykt jes taki: nie ma podciśnienia takiego jakie powinno być u mnie jest 4-4,5 Bara a powinno byc 6.Powodem jest zepsuta pompa wakum (czy jak to się piszeę).czy jest to realne? ma ktoś namiary na tanie czesci ? Jakie są objawy padającej pompy wakum
pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc.
- Peres
- Grupa opolska
- Kontakt:
problem z pompa wakum
Vacuum pompa wytwarza podciśnienie, które odpowiedzialne jest za sterowanie turbiny (poprzez zaworek N75) i wspomaganie hamulca... Zbyt małe podciśnienie uniemożliwia właściwą pracę turbiny, do tego mogą pojawić się problemy z brakiem wspomagania hamulca (twardniejący pedał)...Booggy pisze:akie są objawy padającej pompy wakum
184KM/416Nm powered by G-lab ;)
problem z pompa wakum
coś pomieszałeś z jednostkami, raczej 0.4 ... 0.6Booggy pisze:nie ma podciśnienia takiego jakie powinno być u mnie jest 4-4,5 Bara a powinno byc 6
kup sobie wakuometr do 1.5 bara na allegro i sam zmierz podciśnienie w układzie
Re: problem z pompa wakum
ale ja nic z turbiną nie robiłem .... a gdyby się łopatki zacięły to by w ogóle chyba turbo nie chodziło... a ono działa tylko przy dość wysokich obrotach..a co do hamulca to wszystko mam ok:/
- Peres
- Grupa opolska
- Kontakt:
problem z pompa wakum
Zależy w jakiej pozycji się tną - może być tak, że na niskich obrotach nie wstaje, a przy wyższych zaczyna ładować...m3e30 pisze: a gdyby się łopatki zacięły to by w ogóle chyba turbo nie chodziło
Można tak zrobić... I sprawdzić podciśnienie przy samej pompie i później przy turbinie, żeby wiedzieć, czy vacuum nie domaga, czy są gdzieś jakieś straty podciśnienia po drodze do turbiny...damcio151 pisze:kup sobie wakuometr do 1.5 bara na allegro i sam zmierz podciśnienie w układzie
Jeśli z hamulcami nie masz żadnych problemów, to śmiem przypuszczać, że vacuum daje radę, a gdzieś coś jest grane z wężykami
problem z pompa wakum
Należy zaczynać od początku, czyli od najtańszych rzeczy - wymień wężyki to i podciśnienie wróci. Turbo majstry mają rację 0.4 to za mało, podciśnienie dochodzi nawet do -1.00 bara, norma to -0.8
- Peres
- Grupa opolska
- Kontakt:
problem z pompa wakum
Racja Pytanie tylko, gdzie było to podciśnienie mierzone - jeśli na wężyku gruszki, to owszem - najpierw wężyki Jeśli na samej pompie, to raczej to nic nie da...t0mal pisze:Należy zaczynać od początku, czyli od najtańszych rzeczy - wymień wężyki to i podciśnienie wróci
A nawet, jeśli to nie wężyki, to i tak warto wymienić
Re: problem z pompa wakum
katalizatora nie mam.... a co do hamulca przy maksymalnym dociśnięciu pedała hamulca wyczuwa się taki dziwny obszar-czy to o czymś świadczy?