Golf mk3 AAM silnik krokowy jak oczyścić, naprawić?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Golf mk3 AAM silnik krokowy jak oczyścić, naprawić?
Witajcie!!!!
Poradźcie jak przeczyścić silnik krokowy boscha czy w ogóle się da i czym najlepiej czyścić. Jak powinien się zachowywać? a powinienem zacząć czy w ogóle jest rozbieralny i co w nim czyscić?
Poradźcie jak przeczyścić silnik krokowy boscha czy w ogóle się da i czym najlepiej czyścić. Jak powinien się zachowywać? a powinienem zacząć czy w ogóle jest rozbieralny i co w nim czyscić?
przeczysc go benzyna najlepiej pod cisnieniem, silniczek krokowy jest "nienaprawialny"nic nie moze sie w nim zepsuc jedynie moze sie wyrobic zaworek i wtedy nic juz nie zrobisz, wiec jak czyszczenie nic nie da to zacznij rozgladac sie za nowym
[img]http://images38.fotosik.pl/50/69e61b6ae5a4bbde.jpg[/img]
- Borys
- V.I.P.
- Auto: VR6T
- Kontakt:
nie kazdy ma VR6 i taki silniczek krokowy jak u ciebieVR pisze:przeczysc go benzyna najlepiej pod cisnieniem, silniczek krokowy jest "nienaprawialny"nic nie moze sie w nim zepsuc jedynie moze sie wyrobic zaworek i wtedy nic juz nie zrobisz, wiec jak czyszczenie nic nie da to zacznij rozgladac sie za nowym
w aam jest zupełnie inna konstrukcja
da sie to rozebrac ale czy naprawic to nie mam pojecia
www.vrservice.pl
- Borys
- V.I.P.
- Kontakt:
ale silnik krokowy u ciebie a w aam jest zupełnie inny taki jak kiedys u mnie w rpVR pisze:koles ktory wykrecal mi silniczek mowil ze da sie go rozebrac, ale po co tam nie ma sie co popsuc tylko "zmeczenie materjalu", jak po czyszczeniu nie chodzi to tylko nowy badz uzywka
w aam uchyla przepuctnice a nie robi oddzielne obejscie przepustnicy jak w VR
www.vrservice.pl
- Borys
- V.I.P.
- Kontakt:
ssaniem steruje czujnik temp umieszczoy w kroccu, u ciebie pewnie jest taki pojedynczy czujnik na 4 wyjscia i on daje info dla ECU ktore poten odpowiednio styeruje silnikiem krokowymgolec pisze:znajduje się przy przepustnicy, własnie jestem po czyszczeniu i więcej rozbierania i kombinowania żeby go wyjąć niż samego czysczenia na moje oko działa a teraz jest nowy problem nie wiem jak działa ssanie i czy w ogóle działa. Po zresetowaniu kompa pali fajnie bez żadnych skoków zobaczę jak długo
www.vrservice.pl
czujnik temperatury cieczy wymieniłem i zrestarowałem kompa i też było fajnie lecz tylko dwa odpały przy zimnym silniku i znowu wróciły niskie i nie równe obroty nie wiem czy tu akurat silnik krokowy ponieważ jak dodaje gazu na zimnym silniku to się całe auto trzęsie tak do 3000 obr jak już złapie temmperaturę jest O.K. nie wiem skąd komp łapie błedy czy może sonda no jest jednoprzewodowa zimna źle wskazuje
Ja byłem na VAGu, nie wykazał żadnych błędów tylko że silnik krokowy nie pracuje. Okazało się że on był wyciagnięty a na przepustnicy linka z gazu wyciągnięta na maksa żeby auto w ogóle chodziło. Wczoraj sikłem tam WD i włożyłem go jak narazie auto chodzi na wolnych delikatnie obroty falują. Ile kosztuje nówka ??? bo wydaje mi śię ze 11 lat to już czas na naiego...
golec pisze:czujnik temperatury cieczy wymieniłem i zrestarowałem kompa i też było fajnie lecz tylko dwa odpały przy zimnym silniku i znowu wróciły niskie i nie równe obroty nie wiem czy tu akurat silnik krokowy ponieważ jak dodaje gazu na zimnym silniku to się całe auto trzęsie tak do 3000 obr jak już złapie temmperaturę jest O.K. nie wiem skąd komp łapie błedy czy może sonda no jest jednoprzewodowa zimna źle wskazuje
Kurde u mnie jest identycznie i też myśle, że to wina sondy. Reset pomaga na jakies 2-3 dni lub 200 km i znowu sie dusi
GOLF 1.8 RP 90r. full wypass.