hucząca pompa wodna - vento 1.8 AAM

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

marcys2001
Nowicjusz
Nowicjusz

hucząca pompa wodna - vento 1.8 AAM

Post autor: marcys2001 » sob kwie 22, 2006 13:16

Witajcie. mam takie zapytanie. Gdy wymienialem ostatnio rozrząd i wszystkie paski w swoim vento 1.8 AAM mechanik gdy oddawal mi auto napomknął ze huczy mi pompa wodna ( ktora jest napedzana osobnym paskiem a nie rozrzadem ) wspomnial ze w niedlugim czasie trzeba bedzie ja wymienić bo moze unieruchomic pojazd na drodze. Od tego czasu bacznie ją obserwuje, sprawdzam czy nie cieknie i bez przerwy kontroluje wskaznik temp cieczy. Gdy sie wsluchiwalem w jej prace to nie umiem okreslic czy chodzi glosno bo przeciez w jej okolicy sa jeszcze 2 paski i rozrzad i wszystko mi szumi
Niedlugo wybieram sie w dalsza trase i nie wiem czy powinienem zlecic jej wymiane. Bo patrzac tak profilaktycznie to i uszczelke pod glowica trzeba byloby wymienic bo moze jest "zmęczona", przeguby w kolach bo kto wie w jakiej sa kondycji, a i moze pierscienie na tlokach bo są troche przytarte ;-) Jak to jest z tą pompą - moze tak z dnia nadzien przestac pompowac?? Czy beda jakies objawy??
Pozdrawiam weekendowo
Marcin

Awatar użytkownika
miszel78
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: miszel78 » sob kwie 22, 2006 13:57

Miałem ten sam problem. Tez moj mechanik mi zwrocil uwage na pompe wodna przy wymianie rozrzadu. Pytalem czy koniecznie to rzeba wymienic, czy jeszcze mozna pojezdzic, a bylem przed wyjazdem na wakacje. Stanowczo powiedzial zeby wymienic przed dluzsza trasa, bo jak szlak ja trafi gdzies w szczerym polu to moze byc licho. Kupilem pompe marki ROUVILLE za 70 zł w sierpniu 2005 (tez mam silnik 1.8 AAM). Jesli bedziesz chcial namiary na kolesia od ktorego biore czesci to daj znac. Pompa byla nowa.

Pozdrawiam

[url=http://dziecineostrady.prv.pl][img]http://img191.imageshack.us/img191/3922/troll7sx.jpg[/img][/url]

Awatar użytkownika
MAPET
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: MAPET » ndz kwie 23, 2006 01:56

pompa cio moze pasc albo od razu albo bedzie po malu padac.. bedie sie z niej np lac.. pompe masz na osbnym pasku wiec ew odepnij ten pasek odpal silnik na kilka sekund!!!! i jak piszczy dalej to logiczne ze nei pompa... a jak nie piszczy to zmien sobie ta pompe!!! droga w zamienniku nie jest..

http://www.mapet-TUNING.com
Najlepszy w sieci SKLEP TUNINGOWY !

Zawieszenia - największy wybór !!! również Air-Ride !

Obrazek

Awatar użytkownika
BigBlack
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: BigBlack » ndz kwie 23, 2006 19:46

U mnie pompa dogorywala dlugo, az za dlugo bo moze by mnie zmusiala do wczesniejszej wymiany, a tak to ciezko stwierdzic czy jeszcze pompowala ;-) IMHO to najlepiej odrazu ja wymieniac przy wymianie rozrzadu. Koszt pompy nie jest duzy ale zeby ja wymienic trzeba rozpinac rozrzad, a jak byl wymieniany to mozna bylo 2 pieczenie ;-)

Awatar użytkownika
robal264
Forumowy spamer :)
Forumowy spamer :)
Kontakt:

Post autor: robal264 » ndz kwie 23, 2006 23:21

MAPET dobrze mowi, zrob tak a bedziesz wiedzial czy to napewno pompa, moze akurat ktores z kolek ja napedzajacych albo rozrzad piszczy, wtedy troszke WD40 i bedzie smigac dalej:)

MK2 GTi By Robal
viewtopic.php?f=62&t=45067

Obrazek

Komas
....::::VW GOLF::::....
....::::VW GOLF::::....

Post autor: Komas » ndz kwie 23, 2006 23:48

ja mialem tak samo w mk3, przy wymianie paska okazalo sie ze pompa sie juz konczy wyrobila sie i leciala juz po obudowie, po wymianie wszystkie szumy ustaly

[img]http://images2.fotosik.pl/231/bf2e679f88c976ca.gif[/img]

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”