spece od diesli pomóżcie
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
spece od diesli pomóżcie
witam mam taki problem;kupiłem używaną turbine k14 do golfa 2 1.6TD (SB) 80Km miałem gareta t2 orginalnie przed założeniem turba k14 auto było mułowate turbiny prawie nie było słychać wyczyściłem filtr(stożek) troche zaczęło ja być słychac ale mysle turbo kuca kupiłem drugą po założeniu objawy te same prawie nie czuc ze to auto z turbina nie czuc tej turbo dziury ze auto zaczyna pieknie ciagnac od 2,5 w góre samochód jedzie prawie jednakowo do 4 tys, sprawdziłem taki plastikowy zaworek na kolektorze ssacy wszystko chodzi lużno,dodam ze zmieniałem tez pompe pompa oczywiscie ta z gruszka rozbierajac starą zauważyłem że membrana ma troche inny kształt i ma krótszą stopke oraz co ciekawe grubszą i nie pasuje w ta pompe ktora mam obecnie na aucie,gdzie można jeszcze szukać przyczyn tego dziwnego zjawiska i przy okazji jak podniesc cisnienie sprezania w turbinie k14?pozdro dla wszystkich
- zaprzal
- VW Baron
- Kontakt:
golfir, zamontuj na poczatku wskaznik cisnienie doladowania, wyjedz na droge, i zacznij gwaltownie przyspieszac z niskich obrotow, obserwuj co sie dzieje ze wskazowka przy poszczegolnych obrotach (ile pompuje, kiedy zaczyna rosnac, czy moze rosnie i nagle spada do niskiej wartosci). Samochod dymi ci na czarno? Moze masz bardzo mala dawke ustawiona?
[b]nie odpowiadam na PW![/b] prosze o kontakt przez [url]turbodiesel.pl[/url]
stawiam na gore pompy tzn ta gruszke zauważyłem dzisiaj wyciek ropy pod membrana i jak wykręciłem czujnik dymowy do góry to auto zaczęło troche lepiej chodzić tylko że wyciek też był większy ropaleci przez ten bolczyk pod membraną a turbo pompuje dobrze tylko pewnie brakuje paliwa i dlatego nie jest to tak odczuwalne
[ Dodano: Sro Maj 17, 2006 21:24 ]
a cisnienie turbiny i tak musze zmierzyć bo chce ustawic z 0,8-0,9 bara
[ Dodano: Sro Maj 17, 2006 21:24 ]
a cisnienie turbiny i tak musze zmierzyć bo chce ustawic z 0,8-0,9 bara
- zaprzal
- VW Baron
- Kontakt:
czyli przy przyspieszaniu wogole nic nie dymi, tak? wskaznik jest niezbedny jak cos dlubiesz przy turbinie
[ Dodano: Sro Maj 17, 2006 10:10 pm ]
tak nawiasem mowiac, to byly pompy ktore nie mialy wogole tego bolca a turbo i tak bylo odczuwalne... nie az tak jak z bolcem, ale jednak
[ Dodano: Sro Maj 17, 2006 10:12 pm ]
[ Dodano: Sro Maj 17, 2006 10:10 pm ]
tak nawiasem mowiac, to byly pompy ktore nie mialy wogole tego bolca a turbo i tak bylo odczuwalne... nie az tak jak z bolcem, ale jednak
[ Dodano: Sro Maj 17, 2006 10:12 pm ]
w jaki sposob sprawdziles ten zaworek? jak jest on teraz ustawiony, jak mocno jest wkrecona/wykrecona sroba na srodku tego zaworka? moze masz gdzies nieszczelnosc?golfir pisze:prawdziłem taki plastikowy zaworek na kolektorze ssacy wszystko chodzi lużno
a i wkrecałem i wykrecałem i bez zmian wszystko w srodku cgodzi luzno,dziwi mnie tylko ta ropa pod membrana nie wiem czy tam jest jakis uszczelniacz?to jest tak jakby podczas załacznia turbiny nie zwiekszała sie dawka ropy
[ Dodano: Sro Maj 17, 2006 22:36 ]
a wskaznik cisnienie musze i tak sobie sprezentowac jeszcze nie wiem jak podniesc cisnienie w k14 ale mysle ze to nie bedzie problem
[ Dodano: Sro Maj 17, 2006 22:36 ]
a wskaznik cisnienie musze i tak sobie sprezentowac jeszcze nie wiem jak podniesc cisnienie w k14 ale mysle ze to nie bedzie problem
- zaprzal
- VW Baron
- Kontakt:
sprawdz to dokladnie, jak masz cos nie tak i zaworek jest ciagle otwarty to cisnienie idzie w dolot. Jak sie podnosi cisnienie to ta sroba w zaworze powinna byc wkrecona, zeby otwieral sie pozniej. Co do tej membranki w pompie, to tam moze byc lekko wilgotnogolfir pisze:a i wkrecałem i wykrecałem i bez zmian wszystko w srodku cgodzi luzno
[ Dodano: Sro Maj 17, 2006 10:42 pm ]
dopiero doczytalem, masz tam wyciek?
[b]nie odpowiadam na PW![/b] prosze o kontakt przez [url]turbodiesel.pl[/url]
mam tam mokro az chlupie jak wyjmuje membrane a nasiliło sie to jak wykreciłem ten czujnij dymowy
[ Dodano: Sro Maj 17, 2006 22:47 ]
a ten zawor byl zamkniety bo jak wsadziłem seubokret to sie podnosił do góy
[ Dodano: Sro Maj 17, 2006 22:49 ]
na starej pompie pod membrana miałem susze i co ciekawe membrana ma troche inny kształt i ten bolec jest krótszy i dłuższa sprezyna
[ Dodano: Sro Maj 17, 2006 22:47 ]
a ten zawor byl zamkniety bo jak wsadziłem seubokret to sie podnosił do góy
[ Dodano: Sro Maj 17, 2006 22:49 ]
na starej pompie pod membrana miałem susze i co ciekawe membrana ma troche inny kształt i ten bolec jest krótszy i dłuższa sprezyna