koledzy problem tego typu występuje w moim wypadku:
kupowałem niedawno moje vento i gość dodał mi używany rozrusznik (w gratisie ), że niby dobry bo w aucie jest oryginalny ale bendix słychać po odpaleniu auta - przez chwilę wyje. ale, że w ciepłe dni było dobrze i odpalał to nie wymienił. ale przyszło trochę mrozu, włączam świece i po zgaszeniu kontrolki chcę zapalić silnik a tu lipa: zakręcił ze 3 razy ale bardzo słabo ledwo ledwo obrócił a kontrolki prawie, że gasły całkowicie. To wsadziłem drugi aku naładowany i to samo - no może troszkę lepiej bo jednak na pewno był mocniejszy od tego w aucie i zapalił z ledwością ale temp było może z -1st więc prawie nic. ale przejdźmy do sedna sprawy chodzi mi o rozrusznik ten co mam jako drugi - da się go jakoś sprawdzić na zewnątrz na jakimś aku czy nie są tulejki wyrobione i czy dobrze kręci?? czy tylko wymiana żeby sprawdzić??
rozrusznik ciężko kręci na mrozie
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- bartoszklos1
- Nowicjusz
-
- Użytkownik
poczytaj temat (http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=149224" onclick="window.open(this.href);return false;)
zeby sprawdzić czy rozrusznik się kręci możesz użyć kabli rozruchowych
kabel masowy --- obudowa rozrusznika
kabel prądowy --górna sruba elektromagnesu
rozruch--- robisz mostek np srubokrętem górna prądowa z (wsówka) złaczka miedzy srubami pradowymi
zeby sprawdzić czy rozrusznik się kręci możesz użyć kabli rozruchowych
kabel masowy --- obudowa rozrusznika
kabel prądowy --górna sruba elektromagnesu
rozruch--- robisz mostek np srubokrętem górna prądowa z (wsówka) złaczka miedzy srubami pradowymi
- Paweł Marek
- V.I.P.
trzeba rozebrać z zewnątrz niewiele zobaczysz, wyjąć, od razu zmienić tulejkę w obudowie skrzyni - opisy na forum, a co do samego rozrusznika to zależy jak się czujesz na siłach, dać do speca albo próbować samemu rozbierać i powymieniać przynajmniej tulejki oraz ocenić bendix, bieżnie od przekładni planetarnej szczotki itd. Regeneracja może kosztować 100-300 w specjalistycznym zakładzie ale po takiej robocie masz już rozrusznik do końca życia auta. Z tego samego powodu jest pewnym ryzykiem kupowanie używanego rozrusznika, założysz w ciepełku w garażu i może będzie ok a może szydło z worka wyjdzie na mrozie - dlatego jestem za regeneracjąbartoszklos1 pisze:da się go jakoś sprawdzić na zewnątrz
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Re: rozrusznik ciężko kręci na mrozie
bartoszklos1 pisze:koledzy problem tego typu występuje w moim wypadku:
kupowałem niedawno moje vento i gość dodał mi używany rozrusznik (w gratisie ), że niby dobry bo w aucie jest oryginalny ale bendix słychać po odpaleniu auta - przez chwilę wyje. ale, że w ciepłe dni było dobrze i odpalał to nie wymienił. ale przyszło trochę mrozu, włączam świece i po zgaszeniu kontrolki chcę zapalić silnik a tu lipa: zakręcił ze 3 razy ale bardzo słabo ledwo ledwo obrócił a kontrolki prawie, że gasły całkowicie. To wsadziłem drugi aku naładowany i to samo - no może troszkę lepiej bo jednak na pewno był mocniejszy od tego w aucie i zapalił z ledwością ale temp było może z -1st więc prawie nic. ale przejdźmy do sedna sprawy chodzi mi o rozrusznik ten co mam jako drugi - da się go jakoś sprawdzić na zewnątrz na jakimś aku czy nie są tulejki wyrobione i czy dobrze kręci?? czy tylko wymiana żeby sprawdzić??
Jeśli nie pomoże to co koledzy wyżej napisali to sprawdź jeszcze rozrząd czy nie jest przestawiony oraz kopułkę,palec i może aparat zapłonowy.
Poza tym podmiana rozrusznika nie jest taka straszna, szczególnie jak masz ABU - rozrusznik z tyłu i silnika nie trzeba na lewarku podpierać.
pozdrówka
Fujimoto.
Fujimoto.