Witam,
W autku jest silnik 1Z, rok 94. Po odpięciu od silnika takiej dużej okrągłej, przekręcanej wtyczki, do której idą kable od: czujnika temp. (G62), zaworu na pompie wtryskowej (N109), od impulsometru i pewnie od czegoś jeszcze przestały działać mi zegary. Objawy są takie:
-zapłon wyłączony: działa ten elektroniczny zegarek i pokazuje stan kilometrów
-przekręcam zapłon: działa wskaźnik temp. i paliwa, kontrolki się święcą
-odpalony: opada wskaźnik temp i paliwa, obrotomierz się podnosi czasem na 500obr, prędkościomierz chwilę podrga i pada. Kontrolki od oleju, ładowania itd, gasną, kontrolka od długich świateł działa, kontrolki kierunków również,podświetlanie działa zawszę.
Myślę, że przyczyna tkwi w tej wtyczce, ponieważ gdy ją pierwszy raz podpiąłem to auto w ogóle nie odpaliło. Vag pokazał błąd zaworu N109. Podgiąłem blaszki od biało-czarnego kabla we wtyczce(po przekręceniu kluczyka pojawia się na nim + i otwiera zawór paliwa na pompie) i odpalił.
Zamieszczam schemat, do czego już doszedłem:
Ktoś wie gdzie zginał plus?
nie działa licznik po odpięciu silnika
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
- Paweł Marek
- V.I.P.
nie działa licznik po odpięciu silnika
ja bym najpierw sprawdził kable masowe do licznika, są dwa, nie wiem jaki jest ich przebieg może któryś idzie poprzez to złącze koło silnika i nie kontaktuje, najlepiej omomierzem sprawdzić we wtyczce licznika oba.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.