1.6 SR 8V to samo co na filmiku
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam,
Mam problem ze swoim autem. Objawy niemalże identyczne jak na poniższym filmie:
[youtube][/youtube]
z tą różnicą, że póki co jeszcze nie aż tak drastycznie. Suma sumarum auto słabo odpala na zimnie, z wyższą temperaturą (>5C) nie ma żadnych problemów.
Jak myślicie, z czym to może być związane?
Mam jeszcze pytanie z innej beczki.
Czy "zamulanie" na starcie to standardach w modelach 1.6 SR?
"zamulanie" - ruszam na światłach i prawie zawsze zostaje w tyle. Dopiero w połowie 2 biegu auto się zbiera przyzwoicie.
Mam problem ze swoim autem. Objawy niemalże identyczne jak na poniższym filmie:
[youtube][/youtube]
z tą różnicą, że póki co jeszcze nie aż tak drastycznie. Suma sumarum auto słabo odpala na zimnie, z wyższą temperaturą (>5C) nie ma żadnych problemów.
Jak myślicie, z czym to może być związane?
Mam jeszcze pytanie z innej beczki.
Czy "zamulanie" na starcie to standardach w modelach 1.6 SR?
"zamulanie" - ruszam na światłach i prawie zawsze zostaje w tyle. Dopiero w połowie 2 biegu auto się zbiera przyzwoicie.
-
- Nowicjusz
Podłączałeś pod kompa? obstawiam przepustnicę... jeśli nie masz jak podłączyć auta pod kompa to zrób tak zdejmij niebieską zaślepkę i spróbuj odpalić auto ew jak nie zdejmiesz jej to wężyk oznaczony na czerwono jeśli odpali normalnie lub w miarę normalnie to przepustnica jeśli nie odpali normalnie to odpal auto i dodaj minimalnie gazu potrzymaj 10-20 sekund tak 1300 obrotów jak nie zgaśnie to moim zdaniem ewidentnie przepustnica skoro mówisz że jak jest zimno to tylko tak masz a jak cieplej to nie... ale warto podpiąć pod komputer auto by było...
Posprawdzaj częsta przypadłośc tego silnika czyli uszczelki pod kolektotrem ssącym. Często nieszczelnośc tam powstała daje wlaśnie takie efekty w postaci trudnego rozruchu, falowania obrotów i braku mocy.
A czy pobiera olej? Mialem podobnie nie chodzil na 1 cylindrze.Remoncik glowicy i pierscienie .
Mariusz
Cięzko powiedzieć czy pobiera olej czy nie, mieszkam w bloku i nie mam dostępu do narzędzi ani do przyzwoitego miejsca w którym mógłbym takie rzeczy sprawdzić. Chyba że można to jakoś sprawdzić "na oko", to proszę o poradę.
Na chwilę obecną mamy:
1. sprawdzenie przepustnicy
2. sprawdzenie uszczelki pod kolektotrem ssącym
Na chwilę obecną mamy:
1. sprawdzenie przepustnicy
2. sprawdzenie uszczelki pod kolektotrem ssącym
-
- Nowicjusz
Re: 1.6 SR 8V to samo co na filmiku
marcin7x5 tak ale autor postu zaznaczył że tak jest przy niskich temperaturach a nieszczelność by powodowała takie objawy cały czas... no chyba że się mylę to sorki ale jeśli tak jest w niskich temperaturach to ja obstawiam przepustnicę...
Na skutek rozszerzalności cieplnej - różnej dla metalu i tworzywa- zdarza się że po rozgrzaniu głowicy nieszczelnośc samoistnie zanika. Poza tym koszt tych uszczelek jest niewielki a może tylko pomóc.lewy201333 pisze:że tak jest przy niskich temperaturach a nieszczelność by powodowała takie objawy cały czas...