Golf IV 1.6sr AKL nie odpala. Inny przypadek
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam, to mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość. Nie znalazłem żadnego tematu, który by mi pomógł, więc naświetlę problem od początku.
Auto: VW Golf IV 1.6sr 8v AKL 1998 manual.
Problem: kręci, nie odpala.
Wstałem rano i jak zwykle, chcąc jechać do pracy, odpalam samochód i po ok 2 sek zgasł. Odpalił ponownie po ok 2-3 sek kręcenia gdzie wcześniej odpalał zanim do końca przekręciłem kluczyk przejechałem około 30km z tego 10 w mieście i dojeżdżając do pewnej miejscowości pojawił się korek (do ronda, ok kilometr)- więc jak to w korku 0-1 biegami. Dojeżdżając do ronda samochód zgasł- i tak do teraz. Kręci ale nie odpala.
Diagnoza: nigdy nie było problemu z połączeniem VAG'a i diagnozowaniem problemów lecz teraz używając tego samego komputera, tego samego VAG'a, tego samego kabla i operator ten sam- łączy się ze wszystkim tylko nie z silnikiem (wcześniej ok jak pisałem)
Jakiś czas temu gruntownie podszykowałem auto do sporej trasy. Zrobiony rozrząd (nie przeskoczył), powymieniane sporo czujników, między innymi hall lecz został tylko czujnik G28- jutro się nim zajmę. Zmieniony olej, filtry, przewody, świece. Lambda profesionalnie sprawdzona i działa w 100%.
Zdołałem ustalić, że nie ma iskry i że nie chodzi pompka paliwa (ani podczas kręcenia ani po przekręceniu kluczyka), przekaźniki-ok, wszystkie bezpieczniki (w skrzynce i na aku-ok) sprawdzone wiązki- nie widać nieprawidłowości, masy jeszcze raz poprawione. Zasilanie po stacyjce na bezpiecznik 29 jest (poprawcie jeśli pomyliłem z 28, z głowy piszę)- słyszałem, że jak na nim nie będzie to na pozostałych też nie czyli (28,32,34,43), kostki w podszybiu sprawdzone.
Moim zdaniem można wykluczyć jakieś przetarcia lub zimne luty bo stało się to nagle i pierwszy raz. Słyszałem też, że jeśli G28 nie działa to nie będą działać pompa paliwa i aparat zapłonowy- prawda to?
Jeśli macie jakiekolwiek sugestie proszę o odpowiedź pilną. Tylko mam prośbę- proszę nie pisać wymień G28 i będzie ok (tylko dlatego, że nie wymieniłem go) tylko założyć, że wymiana jego nic nie dała (mam auto odholowane około 50km od domu dlatego chcę nazbierać jak najwięcej info i jak najwięcej zbadać za jednym razem a nie jeździć po 3 razy dziennie) mieszkam w UK i to było jedyne miejsce gdzie może stać i gdzie mam miejsce na ewentualne naprawy.
Auto: VW Golf IV 1.6sr 8v AKL 1998 manual.
Problem: kręci, nie odpala.
Wstałem rano i jak zwykle, chcąc jechać do pracy, odpalam samochód i po ok 2 sek zgasł. Odpalił ponownie po ok 2-3 sek kręcenia gdzie wcześniej odpalał zanim do końca przekręciłem kluczyk przejechałem około 30km z tego 10 w mieście i dojeżdżając do pewnej miejscowości pojawił się korek (do ronda, ok kilometr)- więc jak to w korku 0-1 biegami. Dojeżdżając do ronda samochód zgasł- i tak do teraz. Kręci ale nie odpala.
Diagnoza: nigdy nie było problemu z połączeniem VAG'a i diagnozowaniem problemów lecz teraz używając tego samego komputera, tego samego VAG'a, tego samego kabla i operator ten sam- łączy się ze wszystkim tylko nie z silnikiem (wcześniej ok jak pisałem)
Jakiś czas temu gruntownie podszykowałem auto do sporej trasy. Zrobiony rozrząd (nie przeskoczył), powymieniane sporo czujników, między innymi hall lecz został tylko czujnik G28- jutro się nim zajmę. Zmieniony olej, filtry, przewody, świece. Lambda profesionalnie sprawdzona i działa w 100%.
Zdołałem ustalić, że nie ma iskry i że nie chodzi pompka paliwa (ani podczas kręcenia ani po przekręceniu kluczyka), przekaźniki-ok, wszystkie bezpieczniki (w skrzynce i na aku-ok) sprawdzone wiązki- nie widać nieprawidłowości, masy jeszcze raz poprawione. Zasilanie po stacyjce na bezpiecznik 29 jest (poprawcie jeśli pomyliłem z 28, z głowy piszę)- słyszałem, że jak na nim nie będzie to na pozostałych też nie czyli (28,32,34,43), kostki w podszybiu sprawdzone.
Moim zdaniem można wykluczyć jakieś przetarcia lub zimne luty bo stało się to nagle i pierwszy raz. Słyszałem też, że jeśli G28 nie działa to nie będą działać pompa paliwa i aparat zapłonowy- prawda to?
Jeśli macie jakiekolwiek sugestie proszę o odpowiedź pilną. Tylko mam prośbę- proszę nie pisać wymień G28 i będzie ok (tylko dlatego, że nie wymieniłem go) tylko założyć, że wymiana jego nic nie dała (mam auto odholowane około 50km od domu dlatego chcę nazbierać jak najwięcej info i jak najwięcej zbadać za jednym razem a nie jeździć po 3 razy dziennie) mieszkam w UK i to było jedyne miejsce gdzie może stać i gdzie mam miejsce na ewentualne naprawy.
-
- Mały gagatek
Mówisz że nie działała pompka paliwa przy przekręceniu, więc trzeba sprawdzić czy będzie działała na krótko, bo może to byś jej wina że już nie wydala. A jeszcze takie pytanie z głupia, ile masz w baku? Miałem tak w renówce że nie mogło paliwo spaść poniżej ostatniej kreski przy rezerwie bo mimo tego że było około 6-7 litrów to pompka dawała za mało paliwa i samochód nie chciał odpalić, wystarczyło zalać pod korek i paliła od strzała
Re: Golf IV 1.6sr AKL nie odpala. Inny przypadek
Nie dopisałem, paliwa ok 40% zbiornika, pompka na krótko chodzi bez zarzutu, nawet po jej włączeniu i podaniu paliwa (na krótko) do silnika dalej nie odpala bo jak już pisałem nie ma iskry
Jaki masz dokładnie kod silnika? W niektórych silnikach typu SR jest oddzielny przekaźnik zasilający ECU silnika. Było to niedawno opisywane na forum i też własnie były problemy z rozruchem. Przekaźnik jest w komorze silnika w okolicach serwa w takiej plastykowej puszce.
Mały edit:
Nie znam dokładnego kodu silnika (nie wiem też gdzie do zdobyć) ale słyszałem o tym przekaźniku i nigdzie nie ma czegoś takiego (nawet w puszce plastykowej czarnej gdzie są wiązki).
Wymieniłem za to G28, jeszcze raz przeczyściłem wszystkie styki, poprawiłem kable, przekaźniki, proforma wymieniłem bezpieczniki i auto zakręciło.
Problem teraz jest inny. Odpala pięknie, na dotyk, stojąc na luzie pięknie chodzi i nawet nim nie rzuca jak przedtem (słyszałem że SR zawsze się telepie), można go kręcić i wszystko jest ok ale po przejechaniu 1-2 km przepala bezpiecznik 29 teraz. po 2 przepalonych trzeci jest ok ale za to w trakcie jazdy gaśnie (chyba każdy wie jaki jest efekt gdy samochód w pędzie gaśnie na biegu raptem- szarpanie itp) po ponownym odpaleniu chodzi, ale przerywa, prycha, strzela.
Z przepływką nigdy nie było problemów, wątpię żeby tak nagle padła, przepustnica też adoptowana i czyszczona. Jakieś pomysły??
Nie znam dokładnego kodu silnika (nie wiem też gdzie do zdobyć) ale słyszałem o tym przekaźniku i nigdzie nie ma czegoś takiego (nawet w puszce plastykowej czarnej gdzie są wiązki).
Wymieniłem za to G28, jeszcze raz przeczyściłem wszystkie styki, poprawiłem kable, przekaźniki, proforma wymieniłem bezpieczniki i auto zakręciło.
Problem teraz jest inny. Odpala pięknie, na dotyk, stojąc na luzie pięknie chodzi i nawet nim nie rzuca jak przedtem (słyszałem że SR zawsze się telepie), można go kręcić i wszystko jest ok ale po przejechaniu 1-2 km przepala bezpiecznik 29 teraz. po 2 przepalonych trzeci jest ok ale za to w trakcie jazdy gaśnie (chyba każdy wie jaki jest efekt gdy samochód w pędzie gaśnie na biegu raptem- szarpanie itp) po ponownym odpaleniu chodzi, ale przerywa, prycha, strzela.
Z przepływką nigdy nie było problemów, wątpię żeby tak nagle padła, przepustnica też adoptowana i czyszczona. Jakieś pomysły??
Sprawdzałeś czujnik temperatury cieczy ?
Niech Golf bedzie z Tobą :)
Posiadam kabelek + VAG w razie czego pomogę. Pisać !!!!
Specjalista w 1.6 SR - AKL- :)
Posiadam kabelek + VAG w razie czego pomogę. Pisać !!!!
Specjalista w 1.6 SR - AKL- :)
Witam, pojeździłem (a przynajmniej próbowałem pojeździć) i zawsze to samo, odpala pięknie, jeździ itp. Gdy jest rozgrzany (czyli temp 90- ale sporo jeżdżone, ok 10-15km) wtedy występują problemy a mianowicie szarpanie, gaśnięcie, strzelanie z tłumika. Co najdziwniejsze- jeśli objaw występuje wystarczy tylko wziąć "na luz" na sekundkę i potem cieszyć się minutą- dwoma bez problemów (chociaz też nie zawsze). czasami pomaga ponowne odpalenie. Dzisiaj postaram się podłączyć kompa (mam nadzieje, że tym razem się połączy- kiedyś nie było z tym problemów) i napiszę czy jakieś błędy. Jeśli też potrzebuje ktoś z Was jakieś logi- proszę pisać zrobię parę screen shotów. Pozdrawiam
Czujnki G28 wymieniłes na ori boscha czy jakis zamiennik?
Trzeba jeszcze sprawdzic gdzie sie robi zwarcie, że upala bezpieczniki. Cos musi byc w elektryce nie tak.
Trzeba jeszcze sprawdzic gdzie sie robi zwarcie, że upala bezpieczniki. Cos musi byc w elektryce nie tak.
Doprowadziłem go do ładu, prawie- komp pokazuje teraz tylko przepływkę, bezpieczniki ok. Kupiłem na próbę drugą przepływkę (używana ale oryginał) i to samo- czyli po tym jak się silnik rozgrzeje i się trochę pojeździ- przerywa. Wkręca się max do 4tys czasami 5tys rpm ale też z przerywaniem- typowa oznaka kończącego się przepływomierza? czy jakaś inna możliwość też może być? może jednak ten ecu? bo objawy są takie same na mojej jak i na tej nowej (używanej) przepływce i zakres też podobny. 2 się kończą jednakowo? albo dziwny zbieg okoliczności albo jak się psuje to każda tak samo
Skoro przerywa po rozgrzaniu i wkręca się tylko na 4000 obr to jeszcze przyszedł mi do głowy pomysł z czujnikiem G40 - halla.
Hall zmieniony na nowy około 5 tys km temu. Dla lepszego rozpoznania problemu dodam, że na postoju wkręca się pięknie, nie przerywa, nie gaśnie, wszystko ok- nawet po tym jak przed chwilką były w trakcie jazdy problemy. Problem jest tylko podczas jazdy (na biegach podczas przyśpieszania) na luzie jest ok.
To jeszcze spróbowalbym podmienić sterownik silnika. Ale to już chyba ostateczność chociaż bywaly przypadki padniętych sterowników wlasnie w silnikach SR.
Witam, jakoś męczyłem się z autkiem i doprowadziło to do stanu, że jeździ ale jak tylko trzeba było przyspieszyć to potrafił szarpnąć i to porządnie ale co jakiś czas czasami 1 czasami 2 dni było zupełnie ok. Wczoraj po jeździe w trasie ok 40km w mieście zaczął prychać i od tamtej pory chodzi chyba tylko na dwa cyl. nie sprawdzałem jeszcze ale gdy odpinałem poszczególne przewody WN jasno można stwierdzić, że 2 i 3 cyl nie pracuje (obroty równiutko, z rury sama benzyna i cały silnik się trzęsie). Dziwna sprawa bo nawet bez tych w kabli (jednocześnie bez przewodu na 2 i 3 cyl) odpala od kopa za każdym razem (jak wyjmie się kable z 1 albo 4 cyl- już nie odpala). Jak próbuję ruszyć autem- od razu bezpiecznik wywala (jakby przy większym prądzie wysiadał bo na luzie mogę gazować i nic). Dzisiaj wyjąłem starą cewkę i zobaczyłem na niej bardzo dużo pęknięć i wybrzuszeń jakby po małym wybuchu. Dostałem drugą (jakaś chińszczyzna) ale NOWA 100% więc chociaż te 2-6 miechów powinna spokojnie pojeździć ale okazuje się, że nawet na niej nie odpala. Chwilę potem znowu podpinam starą- i od kopa ale kuleje na dwa cyl (2 i 3) jak poprzednio. Jakieś pomysły? wina cewki? szukać innej? może oryginał używaną? coś jeszcze może uszkodzone? Pytam bo nie chcę niepotrzebnie kosztów powiększać bo i tak już wsadziłem masę kasy (stawki uk).
Ostatnio zmieniony pt paź 11, 2013 20:31 przez rutekm, łącznie zmieniany 1 raz.