Brak pierścienia zabepieczajacego-skrzynia biegów.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Wymieniałem ostatnimi czasy sprzęgło od razu olej w skrzyni biegów. Olej full syntetyk 75W90 GL . ale do rzeczy zauważyłem, że jak chce włączyć 5bieg powiedzmy tak jak każdy inny to zgrzytnie. W sumie to nie zgrzyta tylko czuć to na lewarku, bo jak się pytam kogoś z kim jadę to raz na jakiś czas ktoś powie że słyszał. Natomiast jak zrobię manewr ze najpierw ręką przesunę w prawo lewarek i powoli do przodu to wchodzi ładnie. To mnie tak coś pokusiło, że zdjąłem tą pokrywkę 5-biegu. I tak patrze i chyba na tym wałku(na tym drugim co nie ma synchronizatora, ten tylko z kołem zębatym) są w tym rowku na pierścień zabezpieczający wsadzone dwa pierścienie segera. A mi się chyba wydaje ze tam powinien być pierścień coś o kształcie litery "C" nie wiem jak to się nazywa.
Pytanie do Was gdzie ten pierścień kupić, jak on się nazywa, jakie ma mieć wymiary, cokolwiek żeby go zakupić(chyba ze ktoś ma na sprzedaż cały piaty bieg to tez bym się zainteresował)??
Poradźcie co z tym zrobić??
Chyba że pytać w innym dziale.
Pytanie do Was gdzie ten pierścień kupić, jak on się nazywa, jakie ma mieć wymiary, cokolwiek żeby go zakupić(chyba ze ktoś ma na sprzedaż cały piaty bieg to tez bym się zainteresował)??
Poradźcie co z tym zrobić??
Chyba że pytać w innym dziale.
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
Kolego 4T15043 i na dole jest jeszcze 1 14 chyba nic nie pomyliłem.
- Michał_1977
- _
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
- Kontakt:
Symbol to 4T. Reszta,to data produkcji itd.Wilk2013 pisze: 4T15043 i na dole jest jeszcze 1 14 chyba nic nie pomyliłem.
Proszę bardzo schemat w powiększeniu. Faktycznie ma tam być okrągły pierścień o przekroju kwadratowym.Kojarzę także,bo robiłem taką skrzynię
Kolego widzę ze się znasz na rzeczy. Bo mi tu kumpel jeszcze mówi, że na jednym kole zębatym w 3 miejscach były tak jakby wyszczerbione/wyłamane zęby. Zaznaczyłem na tej fotce co mi wysłałeś na czerwono. może to kolo też, by trzeba wymienić??, ale (to już chyba skrzynie jakąś używkę skombinować prościej ??)
Jednak co dwie pary oczu to nie jedna, a moje "szczęście" do roboty cały czas mnie nie opuszcza, zrobię jedno to drugie zaczyna o sobie dawać znać.
Jednak co dwie pary oczu to nie jedna, a moje "szczęście" do roboty cały czas mnie nie opuszcza, zrobię jedno to drugie zaczyna o sobie dawać znać.
- Michał_1977
- _
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
- Kontakt:
Jeśli wyszczerbione,to pasowało by to zmienić.Wilk2013 pisze:może to kolo też, by trzeba wymienić?
Zrób fotkę tego koła i złap ze 2-3 wymiary suwmiarką. Mam taką skrzynię w kawałkach,to może znajdę to coś,gdyby Cię to interesowało rzecz jasna
Jak sie schylisz pod autem to powinieneś zauważyć. Na skrzyni jest taki płaska powierzchni dosyć gładka a dobrze pamiętam bliżej silnika. I tam znajdziesz oznaczenie.