Rozrząd AJM - napinacz hydrauliczny
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
WItam wszystkich,
Otóż zbliża mi się interwał wymiany rozrządu w moim AJM i tutaj pojawia się problem czy mój motor ma mechaniczny lub hydrauliczny napinacz paska rozrządu.
Nie byłoby tego pytania gdyby nie to ,że numer silnika jest nie do odczytania (korozja). Czy jest zatem jakiś mało inwazyjny sposób bez ściągania osłon aby sprawdzić co w środku siedzi?
Otóż zbliża mi się interwał wymiany rozrządu w moim AJM i tutaj pojawia się problem czy mój motor ma mechaniczny lub hydrauliczny napinacz paska rozrządu.
Nie byłoby tego pytania gdyby nie to ,że numer silnika jest nie do odczytania (korozja). Czy jest zatem jakiś mało inwazyjny sposób bez ściągania osłon aby sprawdzić co w środku siedzi?
Dziękuje za odpowiedź, Czy nie jest czasem tak, że do XXXXXX nr silnika stosowano hydrauliczny napinacz - od XXXXXY mechaniczny..??
- Adamm
- V.I.P.
- Auto: Octavia II BLS++ / Passat B4 1Z+
- Kontakt:
SewQ, duzo roboty nie ma zeby zdjac gorna oslone rozrzadu, nawet chyba mniej roboty niz pisanie nowego posta
Moje auto w budowie --> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=245535
MASZ PROBLEM Z NASTAWNIKIEM?? --> napisz do mnie
mechanika pojazdowa aut grupy VAG
Tam nie ma hydraulicznego napinacza. To zwykły napinacz który posiada w swojej budowie sprężynę
MK IV AJM
- Adamm
- V.I.P.
- Auto: Octavia II BLS++ / Passat B4 1Z+
- Kontakt:
wojti2001, a to bys sie zdziwil, bo mowa o hydraulicznym tlumiku drgan
Moje auto w budowie --> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=245535
Re: Rozrząd AJM - napinacz hydrauliczny
Nie wprowadzaj kolegi w błąd.wojti2001 pisze:Tam nie ma hydraulicznego napinacza. To zwykły napinacz który posiada w swojej budowie sprężynę
W AJM jest hydrauliczny. Wiem bo akurat ten hydrauliczny napinacz spowodował u mnie kolizje tłoki-zawory
No oczywiscie ze o tym mowa, tylko ze on z hydraulika nie ma nic wspolnego. W srodku jest sprezyna z trzpieniem. Nie wiem czemu niemcy go nazwali go hydraulicznym, ale tak nie jest. Musze przywiesc moj stary z drugiego garazu i go rozciac ponownie.
ps. proponuje ustawic szpare na 6mm. Juz mialem dwa przypadki, ze ustawienie zgodnie z fabryka powodowalo pozniejsze szumy na pasku. Po zwiekszeniu przerwy (zmniejszenie napiecia paska) szumy ustepowaly. Nie bylo to zalezne od paska, gdyz raz byl to conti a drugi raz bosch.
ps. proponuje ustawic szpare na 6mm. Juz mialem dwa przypadki, ze ustawienie zgodnie z fabryka powodowalo pozniejsze szumy na pasku. Po zwiekszeniu przerwy (zmniejszenie napiecia paska) szumy ustepowaly. Nie bylo to zalezne od paska, gdyz raz byl to conti a drugi raz bosch.
MK IV AJM
Rozrząd już wymieniony Dziękuje koledzy za informacje w tej sprawie