tlumik koncowy 1.8 16v kr
Moderatorzy: bugalon, kkkacper, toffic, VIP
- Michał MK2
- GoFeR-MaN
siemka. mam pytanie odnosnie tlumika koncowego do silnika 1.8 kr. niedlugo zabieram sie za swap i mam dylemat odnosnie tlumika. czy i jakie byłyby konsekwencje zastosowania tlumika z 1.8 8v z jedna koncowka bo na takim mi zalezy??? wydech bedzie z kolektorem od abfa 4-2-1 i dalej do samego tlumika koncowego rura 2,25". ktos cos takiego stosował ?
Re: tlumik koncowy 1.8 16v kr
Tłumik z 8v przez to że ma jedna rure na koncu bedzie miał zwężony przelot co spowoduje wiekszy opór dla przepływu spalin co może powodować zmniejszenie mocy silnika
Jedna koncówka nie ma nic do tego. Z jakiego 1.8 ten tłumik? Jaka średnica wlotu?
Re: tlumik koncowy 1.8 16v kr
Pojedyńcza końcówka z 8v ma mniejszą srednice niż dwururka z 16v wiem bo miałem obydwa takie tłumiki. Pozatym inżynierowie chyba by nie zaprojektowali tłumika z dwururką jesli takowy nie były potrzebny do 16vtom cio pisze:Jedna koncówka nie ma nic do tego. Z jakiego 1.8 ten tłumik? Jaka średnica wlotu?
Z tego tłumika co ma pojedyńcza koncówke taki mocny strumień spalin wylatywał ze jak ktoś stał w ogległości 2-3 metry od auta to jeszcze mu spodniami ruszało (i to w silniku 1.8 8v pf)
Po założeniu tłumika z dwururką już tak nie dmuchało mocno i inny dzwiek silnika