Nie działa otwieranie szyby od strony kierowcy(Wznowiony)
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam serdecznie,
Mam problem z moim żółwikiem, a mianowicie przestało mi działać otwieranie szyby od strony kierowcy. Od strony pasażera mogę bezproblemowo zarówno panelem ud kierowcy, jak i pasażera.
Natomiast, gdy naciskam guzik od szyby kierowcy, słyszę tylko "kliknięcie" - przypuszczam że to bezpiecznik albo coś w tym rodzaju. Dzień wcześniej miałem problem z otwarciem szyby, ale po dłuższej chwili i odwidziało mu się i zaczęło normalnie działać. Dziś natomiast nie działa już wcale, tylko te klikanie.
Jakieś pomysły, co może być powodem problemu??
Tutaj filmik obrazujący problem:
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=0tDodJH ... e=youtu.be[/youtube]
Mam problem z moim żółwikiem, a mianowicie przestało mi działać otwieranie szyby od strony kierowcy. Od strony pasażera mogę bezproblemowo zarówno panelem ud kierowcy, jak i pasażera.
Natomiast, gdy naciskam guzik od szyby kierowcy, słyszę tylko "kliknięcie" - przypuszczam że to bezpiecznik albo coś w tym rodzaju. Dzień wcześniej miałem problem z otwarciem szyby, ale po dłuższej chwili i odwidziało mu się i zaczęło normalnie działać. Dziś natomiast nie działa już wcale, tylko te klikanie.
Jakieś pomysły, co może być powodem problemu??
Tutaj filmik obrazujący problem:
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=0tDodJH ... e=youtu.be[/youtube]
Ostatnio zmieniony ndz wrz 03, 2017 22:46 przez stingear, łącznie zmieniany 2 razy.
Nie działa otwieranie szyby od strony kierowcy
Witam ,miałem podobny przypadek w passacie .Problem leżał po stronie przełącznika szyb nie stykała jedna strona przełącznika ,spróbuj wcisnąć poruszać delikatnie na boki może ruszy.albo podmień z innego.
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
sprawdź czy działa poprzez przekręcenie i przytrzymanie kluczyka w zamku...to powinno rozwiać wątpliwości czy silniczek czy przycisk
Z kluczyka już próbowałem, było to pierwsze, na co wpadłem, aby sprawdzić. Szybę od strony pasażera otworzy, a od kierowcy ani drgnie. Zastanawiałem się właśnie, czy to może być silniczek, czy przekaźnik.
Udało się rozwiązać problem w bardzo prosty sposób. Wystarczyło odłączyć wtyk od sterownika w drzwiach kierowcy i podłączyć go ponownie, a wszystko wróciło do normy. Stary dobry sposób "odłącz i podłącz ponownie" jednak zawsze działa.
Wznawiam temat, a żeby nie tworzyć nowego i nie zaśmiecać, kontynuuję tutaj.
Problem wrócił. Od tamtego czasu pojawiał się sporadycznie, ale wystarczyło "walnąć ręką" albo nacisnąć na zmianę pare razy i chwile przytrzymać zamykanie/otwieranie i wracało do normy.
Teraz już nic nie skutkuje. Nie da się ani ze środka otworzyć, ani z kluczyka.
Przypuszczam, że to wina silnika, gdyż jak zamknę działającą szybę po prawej i ponownie nacisnę "zamykanie", to jest takie samo kliknięcie, więc raczej to nie sterownik ani nic innego.
Z tą tylko różnicą, że tamten klika tylko po zamknięciu, a ten w obie strony. No i jak się kilka razy poklika(wcześniej odblokowywało tym sposobem szybę), to przestaje całkowicie klikać na pewien czas.
Tu filmik obrazujący:
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=x6GdP1iSPbw[/youtube]
Jakie są Wasze pomysły w tej kwestii?
Problem wrócił. Od tamtego czasu pojawiał się sporadycznie, ale wystarczyło "walnąć ręką" albo nacisnąć na zmianę pare razy i chwile przytrzymać zamykanie/otwieranie i wracało do normy.
Teraz już nic nie skutkuje. Nie da się ani ze środka otworzyć, ani z kluczyka.
Przypuszczam, że to wina silnika, gdyż jak zamknę działającą szybę po prawej i ponownie nacisnę "zamykanie", to jest takie samo kliknięcie, więc raczej to nie sterownik ani nic innego.
Z tą tylko różnicą, że tamten klika tylko po zamknięciu, a ten w obie strony. No i jak się kilka razy poklika(wcześniej odblokowywało tym sposobem szybę), to przestaje całkowicie klikać na pewien czas.
Tu filmik obrazujący:
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=x6GdP1iSPbw[/youtube]
Jakie są Wasze pomysły w tej kwestii?
-
- Forum Master
- Auto: Bora
- Silnik: ARL
Być może szyba się zablokowała w prowadnicy i zabezpieczenie odłącza silnik.
Re: Nie działa otwieranie szyby od strony kierowcy(Wznowiony
O tym w sumie nie pomyślałem. Musiałbym rozebrać drzwi i to jakoś sprawdzić. Zastanawia mnie jedna rzecz. Te kliknięcie, które słychać (pewnie zabezpieczenie) klika w obu kierunkach, a na sprawnej szybie tylko przy pełnym zamknięciu. Więc to może być albo tak jak napisałeś zablokowana szyba, albo problem z guzikiem podnoszenia szyb, choć wydaje mi się to mało prawdopodobne, aczkolwiek zastanawiam się, czy nie pokrochmaliło się w guziku i cały czas próbuje zamykać szybę.riccardoa pisze:Być może szyba się zablokowała w prowadnicy i zabezpieczenie odłącza silnik.
-
- Forum Master
Skoro szyba jest zablokowana,to silnik jest przeciążony zarówno przy otwieraniu jak i przy zamykaniu,dlatego klika w obydwu kierunkach.stingear pisze: czy nie pokrochmaliło się w guziku i cały czas próbuje zamykać szybę.
Wskazówka dotycząca blokowania się szyby była trafna. "Posiłowałem się" przez chwilę ręcznie z szybą, w międzyczasie próbując otworzyć i załapało. To co zauważyłem też wcześniej, ale nie skojarzyłem, to że szyba czasami załapie automatyczne zamknięcie do końca, a nie tak, że muszę trzymać. Dzieje się to bardzo losowo i nie ma wpływu, czy mocniej pociągnę guzik(ma 2 poziomy skoku), czy nie. Najprawdopodobniej po czymś takim się to zdarza, ale nie jestem pewien, ponieważ problem zostaje zauważony jak wsiadam do auta po nocy, a wieczorem auto parkuję i zamykam szybę. W każdym razie już wiem, co zrobić, jak się znowu zatnie. Myślę, że na chwile obecną mogę zamknąć ten temat. Dzięki za pomoc i pozdrawiam.
- Garrison
- Forum Master
- Auto: Leon 5F Xperience
- Silnik: CZCA
Ale samodzielne domknięcie szyby przez pociągnięcie guzika na "drugi skok" to poprawne działanie Chyba, że coś źle zrozumiałem z powyższej wypowiedzi. Jak nie łapie normalnie, to może problem w przełączniku? U mnie wyglądał normalnie, po rozebraniu też nic nie budziło podejrzeń, ale szyby nie chodziły jak trzeba - tylko całkowite otworzenie lub zamknięcie.
-
- Forum Master
Najlepiej w wolnym czasie rozebrać boczek i wyjąć mechanizm szyby, zobaczyć czemu się przycina i usunąć przyczynę,bo w pewnym momencie plastikowe zaciski mocujące szybę nie wytrzymają i się połamią.stingear pisze: W każdym razie już wiem, co zrobić, jak się znowu zatnie.
Dziś rozebrałem bok. Szyba była luźna, ale nie byłą to wina mocowania, tylko napinak linki się zaciął. Pogrzebałem i linka znowu zaczęła być prawidłowo napięta. Teraz muszę kilka dni potestować, czy to było powodem problemu. Dam znać za kilka dni.
Problem z otwieraniem nadal występuje. Szyba tym razem trzyma się dobrze. Rano się otworzyła i zamknęła, a godzinę później jak wsiadłem do auta, już jej nie otworzyłem. Przypuszczam, że to wina silnika.
---------------------edit-----------------------
Tak siedzę i grzebie w necie i wymyśliłem, że to może być przekaźnik walnięty. Czy wie ktoś gdzie są te przekaźniki od szyb i który to konkretnie?
---------------------edit-----------------------
Tak siedzę i grzebie w necie i wymyśliłem, że to może być przekaźnik walnięty. Czy wie ktoś gdzie są te przekaźniki od szyb i który to konkretnie?