mk3 - coś sie spaliło pod kierownicą
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
mk3 - coś sie spaliło pod kierownicą
Witam
Miałem niemiłą przygodę - jechałem w nocy przy zapalonych długich światłach,
kiedy zmieniłem na krótkie, kontrolka od długich na desce nie zgasła (światła sie zmieniły) i zaczeło sie cos przy kierownicy upalać. Leciał siwy dym i śmierdziało na potęgę.
Teraz sprawa wygląda tak: nic sie nie dzieje (w sensie nic sie nie pali)
światła krótkie - działają
światła długie - działają
mruganie długimi - nie działa !!!!!
Czy musze kupic taki przełącznik ? Czy mogło sie coś innego spalić?
http://www.allegro.pl/item136947301_prz ... vento.html
dzieki za info.
Miałem niemiłą przygodę - jechałem w nocy przy zapalonych długich światłach,
kiedy zmieniłem na krótkie, kontrolka od długich na desce nie zgasła (światła sie zmieniły) i zaczeło sie cos przy kierownicy upalać. Leciał siwy dym i śmierdziało na potęgę.
Teraz sprawa wygląda tak: nic sie nie dzieje (w sensie nic sie nie pali)
światła krótkie - działają
światła długie - działają
mruganie długimi - nie działa !!!!!
Czy musze kupic taki przełącznik ? Czy mogło sie coś innego spalić?
http://www.allegro.pl/item136947301_prz ... vento.html
dzieki za info.
Pozdrawiam
Duszczo
Duszczo
- czykryszard
- Mały gagatek
- grzechu2410nn
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Najpierw zdejmujesz kierownice klucz 21 pasuje ten od świec.
Potem odkręcasz plastikową osłonę manetek (2 śrubki od spodu). Masz teraz swobodny dostęp. Teraz musisz wyciągnąć wiązki kabli. Są 4 wiązki: 2 z prawej 2 z lewej)
Jak już wyciągniesz te kostki musisz odkręcić manetki. Trzymają się na 3 śrubach od frontu. Teraz pozostaje Ci tylko wyciągnąć lewą manetke (wychodzi jako pierwsza) i zamienić na nową. Montujesz w odwrotnej kolejności.
Potem odkręcasz plastikową osłonę manetek (2 śrubki od spodu). Masz teraz swobodny dostęp. Teraz musisz wyciągnąć wiązki kabli. Są 4 wiązki: 2 z prawej 2 z lewej)
Jak już wyciągniesz te kostki musisz odkręcić manetki. Trzymają się na 3 śrubach od frontu. Teraz pozostaje Ci tylko wyciągnąć lewą manetke (wychodzi jako pierwsza) i zamienić na nową. Montujesz w odwrotnej kolejności.
Problem z paleniem przełączników to stary temat. Powodem tego faktu jest wada produkcyjna manetek. Jeśli chodzi o manetkę wycieraczek to można to łatwo naprawić a jeszcze łatwiej zapobiec. Ściągamy ster oraz manetki, z lewej strony kolumny kierowniczej naklejamy kawałek taśmy izolacyjnej, zakładamy manetki i ster i po robocie. Dlaczego tak się dzieje że się smaży. W momencie przełączenia manetki na 1 bieg styk roboczy przeskakując ze styku na styk wpada w źle zaprojektowany otwór i dotyka do kolumny kierowniczej (masy) co powoduje iskrzenie i smażenie przyległego plastiku. Leci wtedy siwy dym i czuć ostry acetonowy zapach. Dlaczego VW zrobił tą szczelinkę to nie wiem ale to jest powód dymienia. Z kierunkami nie miałem problemów więc się nie wypowiadam. Pozdro